Fazekas Sándor: nemzeti büszkeség a Hortobágy

Akt.:
A ménes kihajtása a Hortobágyon - Fazekas Sándor látogatás
A ménes kihajtása a Hortobágyon - Fazekas Sándor látogatás - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hortobágy, 2013. április 19., péntek (MTI) – A természeti kincsek és a magyarok által 1100 év alatt azokhoz hozzátett értékek nemzeti büszkeséggé teszik a Hortobágyot – hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter pénteken.

A Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 40. évfordulója alkalmából tartott hortobágyi rendezvénysorozaton Fazekas Sándor átadta Szilágyi Gábor parkigazgatónak egy 14 200 hektáros terület vagyonkezelői szerződését. Elmondta: uniós és belföldi forrásokat használtak fel korábban a természetvédelmi célú földszerzéshez, ez a terület kerül most a földalaptól a nemzeti parkhoz.

A miniszter jelezte: mintegy hatéves adósságot sikerült törleszteniük. “Rendbe tesszük a magyar föld dolgait: a nyilvántartásokat, a leltárakat, a telekjogi állapotokat. Célunk az, hogy a területnek az legyen a vagyonkezelője, aki ténylegesen ott tevékenykedik” – fogalmazott, hozzátéve, hogy így lehet a leghatékonyabban összehangolni a mezőgazdasági, tájgazdálkodási és környezetvédelmi tevékenységet.

Szilágyi Gábor közölte: a nemzeti park kezelésében álló területek nagysága ezzel mintegy 120 ezer hektárra nőtt. Jelezte: májusban 15 ezer hektár termőföld haszonbérleti pályázatát írja ki a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága.

Hajdú-Bihar megyei látogatásán Fazekas Sándor Nagyrábén húsboltot és feldolgozóüzemet, Sápon vágópontot ad át.

Módos Zoltán, a két üzem tulajdonosa az MTI érdeklődésére elmondta: a fejlesztés 205 millió forintból, 50 százalékos uniós támogatással valósult meg. Nagyrábén az eddigi bontóüzem bővítésével, új gépsorok telepítésével gyártóüzemet is létrehoztak, Sápon a fejlesztés után hetente száz sertés és 6-7 marha vágását tudják majd elvégezni. A bővítés kezdetben négy, később tíz új munkahelyet teremt.

A hortobágyi sajtótájékoztatón bemutatták a fiatalok – az Y-generáció – megszólítását és környezettudatos szemléletmód kialakítását célzó YTriász programot is.

Ennek keretében a Fürge Diák Iskolaszövetkezet toborzást is tart 16-22 éves fiataloknak a természetvédelmi őrszolgálat népszerűsítésére. A Ifjú Kócsagőr projektre már csaknem kétszázan jelentkeztek – mondta Márkus Zoltán, a szövetkezet ügyvezetője.

Beck Zoltán, a programban szintén részt vevő 30Y zenekar vezetője bemutatta az YTriász program arculati pályázatának győztes alkotását, illetve a zenekar vezetésével indítandó Remix pályázatot. Utóbbin a nemzeti park környezeti, a Fürge Diák szövetkezet irodai és a 30Y zenei hangjainak, zajainak felhasználásával készíthetnek a résztvevők egyedi hanganyagokat.

– MTI –