„Ezt egyelőre még emésztenünk kell” – Varga, Korhut és Bódi a norvégok elleni csodáról

Varga József
Varga József - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egyöntetű a debreceni futballisták véleménye: az Európa-bajnokságon való szereplés óriási motivációval bír.

Nehezen ocsúdik fel az ország a rendkívüli siker okozta „sokkból”, ugyanis megtörtént velünk a csoda: negyvennégy esztendő után a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

A mieink Norvégiával vívtak pótselejtezőt és a csütörtöki 1–0-s győzelem után a budapesti visszavágón is nyerni tudtak, így a lefújást követően kezdődhetett a tánc és a hajnalig tartó ünneplés.Bár a sorsdöntő utolsó két mérkőzésen nem lépett pályára debreceni labdarúgó, a selejtezősorozatban három DVSC-játékos is szerepet kapott, Varga József, Korhut Mihály és Bódi Ádám személyében.

Vissza a keretbe

– Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy hosszú évek óta várt sikert ért el a válogatott. Külön örömmel tölt el, hogy én is részese lehettem ennek a remeklésnek – nyilatkozta a Naplónak Korhut, aki a Feröer elleni, idegenben 1–0-ra megnyert találkozót végigjátszotta. – Azon vagyok, hogy teljesítményemmel újra be tudjak kerülni a keretbe. Az oslói meccset a csapattársaimmal néztem egy bárban, míg a visszavágót a barátnőmmel otthon izgultam végig – fogalmazott a Loki balhátvédje.

A játékos elmondta, mivel kiemeltek voltunk, elvileg könnyebb ellenfelet kellett kapnunk a pótselejtezőre, a norvégok mégis esélyesebbek voltak előzetesen. A védő hitt a társai sikerében, amelyet végül kettős győzelemmel értek el.

– Kint az volt a cél, hogy gólt lőjön a csapat, ez teljesítette, míg Király hálója érintetlen maradt. A hazai meccsen is a gólszerzés volt a fontos, a 14. percben ezt teljesítették, ezzel még inkább megnőttek az esélyek. Úgy vélem, csapatként nőttünk a norvégok fölé, nagyon egyben voltunk, ráadásul az északiak le is becsültek bennünket, ez is nekünk kedvezett – értékelte a látottakat a labdarúgó, aki szerint az Eb-részvétellel nagyobb reflektorfény vetülhet a sportágra. – Biztosan többen megszeretik most a magyar focit, tehát jót fog tenni a labdarúgásnak, hogy az úszás, a kézilabda és más hasonló sportágak mellett most a futball is szállított egy sikert és ott lehet magyar csapat egy jelentős tornán.

Óriási motiváció

– Nem lepett meg a srácok teljesítménye, mert meccsek óta azt a szervezett játékot látjuk tőlük, amely masszív védekezésen és gyors kontratámadásokon alapul. Priskin gólja is mutatja, vasárnap nem csupán megtartani akartuk az oslói előnyt, a találat nagyon fontos volt lélektanilag, megnyugodhattunk és azt játszhattuk, amit tudunk – vélekedett Varga József, a Debrecen védekező középpályása három selejtezőmérkőzésen lépett pályára a sorozatban. Mint mondta, relatív, hogy fáj-e a szíve, amiért nem lehetett ott a Gorupama Aréna gyepén a norvégok ellen.


Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

– Nagyon örültem a sikernek és én is részese voltam persze a kijutásnak, azonban amiatt szomorú vagyok, hogy nem tudtam olyan teljesítményt nyújtani, amely alapján a keretbe kerülhettem volna. Akik most szerepeltek, maximálisan megérdemelték a lehetőséget, én pedig azon dolgozom, hogy Bernd Storck figyelmét is felhívjam magamra. Hatalmas tett, hogy több évtizedes vesszőfutást követően ott lesz a csapat egy rangos tornán, ezt éppen Király, Gera vagy Juhász Roli önfeledt öröme mutatja, akiknek valószínűleg ez volt az utolsó esélyük erre. Óriási motivációt jelent mindenki számára, hogy a nyáron bekerüljön az Eb-keretbe, de biztos vagyok benne, rendkívül nehéz lesz kiharcolni a helyet az utazók közé – állapította meg Varga, aki nagy lehetőségként tekint a jövő évi franciaországi tornára.

Szurkolóvá vált

Otthon, családi körben követte a magyar–norvég találkozó történéseit a Loki középpályása, Bódi. – Sokkal rosszabb volt a tévé előtt drukkolni a fiúknak, jóval idegesebb voltam, mintha a pályán vagy a kispadon lettem volna. Én is szurkolóvá váltam, gyakran felkiáltottam és hangosan biztattam a mieinket. Nagyon boldog vagyok, de most még felfoghatatlan ez az egész, egyelőre emésztenünk kell a történteket – mondta el megkeresésünkkor Bódi Ádám, akit Bernd Storck válogatott be először, a Feröer elleni mérkőzésen kezdőként kapott helyet a csapatban. – A gárda tagjai megmutatták, hogy mennyire egységesek és tudnak egymásért küzdeni. A szervezettség a legfőbb fegyvere a társaságnak, ebben az is benne van, hogy az Európa-bajnokságon sem kap nagy pofonokat, legalábbis én nagyon bízom ebben – folytatta Bódi, aki Storck szerepéről is szót ejtett.

– Dárdai Pállal nem dolgoztam együtt, de nagyon dicsérték a többiek és tudom, hogy ennek a válogatottnak az alapjait ő rakta le. Remekül ráncba szedte a védekezést, de a mostani csapaton már Storck keze nyomát is látni. Mert kockáztatni, fiatalokat csatasorba állítani és ez a bátorság meghozta gyümölcsét. Látszik, hogy a német szakember nem szereti a langyos vizet, ez nagyon szimpatikus számomra. Ami engem illett, igyekszem rátenni még egy lapáttal, hiszen mi lehetne nagyobb vágyam, mint eljutni egy világversenyre a magyar válogatott tagjaként!

HBN-TN
hirdetés