Helyi közélet

2012.09.17. 13:12

Börtönbüntetés a szoboszlói tűzoltóparancsnoknak

Debrecen - Az a cég vett a vádlottnak faanyagot, amely engedélyért fordult hozzá.

Debrecen - Az a cég vett a vádlottnak faanyagot, amely engedélyért fordult hozzá.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa 2 év börtönnel, 400 ezer forint pénzbüntetéssel és 403 ezer forint vagyonelkobzással sújtotta V. Sándort, a Hajdúszoboszlói Önkormányzati Tűzoltóság korábbi, jelenleg felmentési idejét töltő parancsnokát.

A tényállás szerint a húsz éve tűzoltóként dolgozó, alezredesi rangban szolgáló V. Sándor 2008-ban azt kérte egy társasházakat is építő cégtől, hogy vásároljanak a számára fanyagot. A vádlott a fa árát kifizette a kft-nek, az üzlet számára az volt, hogy a cég kedvezményesebben juthatott hozzá az áruhoz. V. Sándor kérése azért minősült bűncselekménynek, mert ezzel párhuzamosan ő határozott a tűzoltósághoz kötődő szakhatósági engedélyek kiadásáról, márpedig a vállalkozásnak a társasházi használatbavételi engedélyek miatt szüksége volt a tűzoltósági hozzájárulásra (az engedélyt a vádlott meg is adta).

Két évvel később hasonló eset zajlott le, V. Sándor akkor térkő vásárlását kérte a kft-től, ám annak ügyvezetője a hatóságokhoz fordult.

V. Sándor hétfőn az utolsó szó jogán kijelentette: úgy érzi, megfelelő bizalmat vívott ki magának lakóhelyén, Hajdúszoboszlón, s kérte, a botlás ellenére hadd bizonyíthassa, hogy hasznos tagja a közösségnek.

Szigorúbb megítélés

A tábla hétfői döntésével megváltoztatta a Debreceni Törvényszék tavaszi elsőfokú határozatát, amely 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a tűzoltót 250 ezer forintos pénzbüntetés mellett. Akkor és most az ügyészség az ítélet súlyosbításáért (letöltendő szabadságvesztés érdekében), a védő enyhítésért fellebbezett.

Balla Lajos a jogerős ítélet indoklása során leszögezte: a vádlott vezetőként, kétszer is elkövette a vesztegetést, így az állandó bírói gyakorlatra tekintettel nem is alkalmazhattak volna felfüggesztett szabadságvesztést.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában