Hecckampány vagy pazarlás?

Budapest – a laza szabályozás miatt sok politikus elszámoltathatja a költségeit helyben és a parlamentben is.

Több mint száz olyan parlamenti képviselő van, aki az elmúlt ciklusban 17 millió forintnál nagyobb összegű költségtérítést kapott. Hecckampány vagy pazarló költekezés? – a kommentárokban a skála szélén ez a két jelző áll.

Az országgyűlési képviselők két jogcímen is vehetnek fel költségtérítést: a választókerületük és Budapest távolsága alapján meghatározott átalányt és lakhatási támogatást. Ez utóbbival korábban el kellett ugyan számolni, de 2002-ben úgy módosították a törvényt, hogy az “igazolt szállásköltsége megtérítésére jogosult” megfogalmazás helyett a “szállásköltség-térítésre jogosult” kitétel került a szövegbe.

Tízmilliós képviselők

Tavasszal ugyan megváltoztatták a szabályokat, így pár képviselő valóban kevesebbet kap, de továbbra sem kell igazolni, hogy mire költötték az eredetileg szállásra és utazásra kapott pénzt, vagyis nem kell számlákat leadniuk. A magánszférában egészen más a gyakorlat: a cégek többségénél mindenkinek szigorúan el kell számolnia minden forinttal.

A budapesti országgyűlési képviselők átlagosan havonta 150 ezer, a vidékiek 110 ezer forint benzinpénzt igényeltek. A havi 150 ezer a tízliteres átlagfogyasztással, 251 forintos literenkénti árral és benzinüzemmel számolva hatezer kilométerre elegendő üzemanyag. Ennyi benzinből kétszer oda-vissza el lehet jutni Párizsba. (Összehasonlításképp: egy pesti taxis átlag 3000 kilométert hajt egy hónapban.)

A nem fővárosi parlamenti képviselők lakbértámogatást is kapnak. A 386 képviselőből 200-an a négy év alatt 10 millió forintot meghaladó összeget kaptak a parlamenttől. A képviselők díjazásáról szóló törvény értelmében a képviselőknek a pénzbeli juttatások mellett az Országgyűlés Hivatala biztosítja a szükséges irodát telefonnal, internettel és postai szolgálattal. A képviselők felvehetnek egy alkalmazottat is, ehhez havi 132 480 forint támogatást kapnak. A hivatal emellett orvosi ellátást is biztosít számukra.

Idén egyébként a parlamenti képviselőkre összesen 3,5 milliárd forintot költünk, azaz egy honatya éves munkájára évi 9,1 millió, havi 755 ezer forint jut.

A lista

Végignézve az Országgyűlés 2002-2005-ös költségtérítési listáját alig lehet olyan képviselőt találni, aki ne milliós összeggel szerepelne rajta. Szili Katalin házelnök például a lehető legtöbb pénzt igényli a parlamenttől, jóllehet szolgálati lakást, autót, sofőrt is kap (szállásköltség-térítést nem igényel), évente négymillióval csökkenti a központi költségvetést.

A listát Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselő vezeti. Ő négy év alatt a képviselői fizetés és a városvezetői javadalmazás mellett 18,214 millió forintot vitt haza a Kossuth térről benzinre és albérletre. A legkevesebb pénzt három SZDSZ-es (többek között Magyar Bálint és Horn Gábor) és két MSZP-s igényelte, fejenként 41 ezer forintot.

Van aki két helyen is?

A listából és a laza szabályozásból látható, hogy a képviselőket csakis lelkiismeretük gátolhatja. Elszámoltatni nem lehet a maximális összegeket igénylőket sem, sőt szabályok híján még arra sem derülhet fény, ha valaki él a kettős elszámolás adta lehetőségekkel. Igen, erre is van mód, mivel csak a parlamenti térítés nyilvános, ugyanakkor számos képviselő jár dolgozni polgármesteri autóval. Simán elszámoltathatja a költségeit helyben is, és közben a parlamentben is megkapja az erről szóló borítékét.

Nem motiváltak a változásra
Hecckampánynak tartja a képviselők költségtérítése körül kialakult helyzetet Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki 2002-2005 közt 17,8 millió forintot vett föl. „Sikerült a sajtónak egy kampányt elindítani, amiről hosszú hetekig lehet vitatkozni, és gerjeszteni a politikusokkal szembeni amúgy sem pozitív hangulatot” – mondta a politikus, aki szerint ha tételesen elszámolnák a kiadásaikat, még több lenne a költségük. „Ezzel kapcsolatos javaslatot nem nyújtunk be” – mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint az erről szóló ötpárti megbeszélésen kell számba venni, mi a képviselői feladat ellátásával összefüggő többletkiadás. „A változás nem csak az országgyűlési politikusokra, hanem polgármesterekre, megyei önkormányzati elnökökre és alelnökökre is vonatkozna, ugyanis ők is tételes elszámolás nélkül kapnak költségtérítést” – mondta a politikus. A Fidesz részéről nyilatkozó Cser-Palkovics András azt mondta, hogy ők készek tárgyalni és megegyezni. A tapasztalatok szerint azonban az ilyen egyeztetések ritkán vezetnek eredményre, hiszen például a pártfinanszírozási törvényhez sem nyúltak tavaly nyár óta, pedig az általános vita már akkor lezajlott.