Nyomtalanul gyógyítható

Nem tükrözéssel szűrik a vastagbelet a hiedelmekkel ellentétben; a székletmintát vizsgálják meg.

Utolsó stádiumban van a vastagbéldaganatos betegek egyharmada akkor, mikor diagnosztizálhatják és műthetik az elváltozást. A betegek ugyanis későn, a panaszok megjelenése után kérik szakorvos segítségét. Nem mennek el idejében szűrésre, mert azt hiszik, ez a fájdalmas vastagbéltükrözéssel azonos. Tévedés: pusztán székletmintára van szükség a vizsgálathoz.

Fájdalommentes szűrés

Ha elváltozásra utaló jelet találnak, még egyszer megismétlik a szűrést. Ha ez is betegségre utal, akkor következik a tükrözés. Még ekkor sem kell a legrosszabbra gondolni, lehet más kezelhető rendellenesség is az eredmény oka. Ha pedig rákos sejteket találtak, korai stádiumban nyomtalanul gyógyítható a beteg – mondta Bartha Iván egyetemi docens, a Magyar Koloproktológus (a vastag- és végbél betegségeivel foglalkozó tudományos) Társaság elnöke a közelmúltban Hajdúszoboszlón, a szakág tudományos rendezvénye előtt. Az elnök – aki a Debreceni Egyetem docense – hangsúlyozta, hogy a teljes gyógyulás esélye miatt rendkívül fontos, hogy panaszmentes állapotban járjanak el az emberek szűrésre. Minden bizonnyal ez változtatna a szomorú statisztikán is: hazánkban és Európa legtöbb országában a vastag és végbélrák a második leggyakoribb halálozási ok. Évente több mint 5000 ember hal meg miatta, és 7500 új betegnél ismerik fel a bajt.

Gyötrés nélkül

A korai vastagbélrák felismerése volt az egyik vezértémája ezért a kétnapos szakmai programnak. Először hazánkban bemutatták azt a japán oktatókészüléket, mellyel béltükrözés szimulálható. A fél világ áll sorban érte – jegyezte meg Bartha Iván. S mint ismertette, e berendezéssel úgy gyakorolhatják a vizsgálatot az orvostanhallgatók, hogy senkinek nem okoznak fájdalmat vele, mert nincs szükség betegre a valósághű tükrözéshez. Egyúttal a nehéz helyzetek megoldását is bemutatják nekik, mert a leggyakorlottabb szakemberek szerint e bélszakasz mindig teljesen átvizsgálható.

Sétálni lehet majd a vastagbél élethű makettjében azon a kiállításon, mely a szervrendszert, betegségeit, valamint a vele foglalkozó szakág történetét mutatja be. Olaszországból érkezett hozzánk e szemléltető anyag. Ott több százezren megnézték, s utána ugrásszerűen megnőtt a szűrővizgálatokra jelentkezők száma. A konferencia időpontjában technikai okokból elmaradt e kiállítás, de a közeljövőben pótolják a szervezők: a szakmai és sajtóbemutató után Debrecenben, majd Budapesten és Pécsett tekinthetik meg az érdeklődők – fűzte hozzá az elnök.

P. É.