Helyi közélet

2015.05.22. 16:57

Negyedszázados az Egészségügyi Kar

Debrecen - Két szakon, hatvan hallgatóval indult el 25 éve az oktatás a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol jelenleg 2570 diák tanul.

Debrecen - Két szakon, hatvan hallgatóval indult el 25 éve az oktatás a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol jelenleg 2570 diák tanul.

- A folyamatos megújulás, a képzés korszerűsítése és a nemzetközi kapcsolatok bővülése is kellett ahhoz, hogy az Egészségügy Karon ma már közel 2600 hallgató vehessen részt az oktatásban – hangsúlyozta a kar csütörtöki ünnepi tanácsülésén Jávor András rektorhelyettes.

Hozzátette: egy ilyen ünnepségen azonban nemcsak a múlt eredményeit kell méltatni, hanem a jövőképet is fel kell villantani.

- A kar esetében ennek két pillére az egészségügy fejlesztése iránti társadalmi igény, amely folyamatos továbblépésre ösztönzi az intézményt, illetve a nemzetközi kereslet a képzés iránt. Ugyanakkor az oktatói kar tudományos fokozottal való ellátottsága problémát jelent, melynek oka a megfelelő források és a tudatos életpálya hiánya, a Debreceni Egyetem vezetése azonban támogatja a kar fejlesztését – mondta el Jávor András.

Az ünnepi tanácsülésen a kar korábbi dékánjai tekintettek vissza a kezdetekre. Lukácskó Zsolt szerint a szeretet és az összefogás képezte a fejlődés alapjait. Az első évtizedben 60 főről 3300-ra növekedett a hallgatók száma, és négy olyan szakot is indítottak, ami korábban nem volt hazánkban. Az intézmény ez idő alatt több mint 20 országgal került munkakapcsolatba. Kalapos István arról beszélt, hogy 25 év kevés a történelemben, de épp elég idő arra, hogy egy generáció felnőjön, elvégezze az egyetemet, egy házasság pedig megérje az ezüstlakodalmát. Fábián Gergely az úttörő szellemet emelte ki, amely a kart mindig jellemezte, hiszen új szakok, szakirányok, tanszékek, létrehozásával tartottak lépést a fejlődéssel.

Semsei Imre, a kar jelenlegi dékánja köszöntőjében kiemelte: azt ünneplik most, amit az elmúlt 25 év során sikerült elérniük.

- A kar a semmiből alakult, ezért jól működtetni és továbbvinni kihívás. Sokat kell tennünk a további sikerekért. Azért dolgozunk, hogy a hallgatók széles látókört kapjanak, amellyel megállják a helyüket az életben és a munkaerőpiacon – szögezte le a dékán.

Az ünnepség arra is alkalmat teremtett, hogy elismerjék azok munkáját, akik lehetővé tették az intézmény fejlődését. Jubileumi ezüst és arany emlékéremmel tüntették ki azokat, akik sokat dolgoztak a karért, köztük többen a kezdetektől napjainkig, és vannak, akik egykori diákból immár oktatóként erősítik a kart.

A rendezvény zárásaként a Sóstói úton tartottak katasztrófa-szimulációs gyakorlatot, ahol a mentő, a rendőrség és a tűzoltóság összehangolt munkáját mutatták be egy elképzelt baleset sérültjeit ellátva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában