Helyi közélet

2012.09.09. 16:35

Élénkült az újautó-eladás

Debrecen - Az első nyolc hónapban összesítve 18%-kal több autó került forgalomba, mint egy éve.

Debrecen - Az első nyolc hónapban összesítve 18%-kal több autó került forgalomba, mint egy éve.A JATO Dynamics legfrissebb augusztusi új autó forgalomba-helyezési összesítése szerint augusztusban összesen 3 ezer 588 új személygépkocsi, valamint 915 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszon-gépjármű került forgalomba. Az első nyolc hónapban összesen 36 ezer 60 új személyautó és 7 ezer 245 új kishaszon-gépjármű talált gazdára.

Márkák alapján

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly augusztusi számokat 3%-kal haladja meg. Az első nyolc hónapban összesítve 18%-kal több autó került forgalomba, mint a tavalyi év azonos időszakában. A tavalyi évhez viszonyítva a növekedés üteme e hónapban lelassult, ugyanis az idei év leggyengébb hónapját tudhatjuk magunk mögött az új autó forgalomba helyezések szempontjából. A kishaszon-gépjárművek esetén az előző év azonos időszakát tekintve 11%-os csökkenés történt, az első nyolc hónap számai 9%-kal mutatnak túl a tavalyi azonos időszakon. Augusztusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Volkswagen volt, havi 581 darabszámmal, az első nyolc hónap viszonylatában pedig a Ford került ki győztesen.

Modellek szerint

Modell szinten a legtöbb Skoda Octavia-ból kelt el augusztusban, 238 darab. Bár a mostani növekvő trend bizakodásra ad okot, ne feledjük, hogy ezek a számok messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól. Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-es év augusztusi eredménye a 2012-es azonos időszakának 282%-a volt, tehát 12,826 db személyautó és haszongépjármű talált gazdára. A 2004-es csúcstartó évben pedig az augusztus 16,408 db gépjárművel büszkélkedhetett, az első nyolc hónapban pedig 150,541 darab kelt el, ezen időszakhoz képest a csökkenés több mint 70%.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában