Élő Népművészet – A DMK pályázati felhívása

Élő Népművészet – A DMK pályázati felhívása
© Fotó: magánarchívum
Debrecen – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Debreceni Művelődési Központ közös pályázatot hirdet a XVI. Élő Népművészet országos, illetve regionális népművészeti kiállításon való részvételre.

Pályázni lehet: a tárgyalkotó népművészet és a népi kismesterségek következő ágaiban:

  • történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont – és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma – csuhé – gyékény – és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték.

A pályázaton egyéni alkotók és alkotóközösségek egyaránt részt vehetnek.

Olyan alkotásokat várunk, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba beilleszthetőek, különös tekintettel a funkcionálisan összetartozó tárgy együttesekre (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szobaberendezés, falusi vendéglátás, öltözékek stb.). Nagyméretű alkotások (épületdíszek, településbútorok, játszóterek stb.) fotódokumentációit ki tudjuk állítani, melyek anyagát a zsűrire már CD-n kérjük. A hagyományos cserépkályhával jelentkezők fotódokumentációval, illetve hagyományos kézműves technológiával készült alkotóelemek (kályhaszemek, párták stb.) mellékelésével pályázhatnak.


Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

Pályázni lehet új művekkel, a 2009 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotásokkal is, hiszen célunk az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotásainak reprezentatív bemutatása.

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően két lépcsős: régiós és országos. Minden alkotó csak egy régióban pályázhat.

A pályázók részvételi szándékukat 2015. március 31-ig szíveskedjenek jelezni az itt található jelentkezési lap kitöltésével.

A pályázat regionális lebonyolítója az Észak-Alföldi régióban:

a Debreceni Művelődési Központ (DMK) 4024 Debrecen, Kossuth u. 1.
(levelezési cím: Debrecen, 4001 Pf. 419.) Tel.. 52/413-939

Együttműködő partnerek a régióban, ahol be lehet adni a pályamunkákat:

“Aranykapu ” Népművészeti Egyesület Közhasznú Szervezet

4400 Nyíregyháza Arany J u 33
Tel.: 42-310-893, 30/448-5500
Tel./Fax. 42/786-141
Email: aranykapu.puskasne@gmail.com
Elnök : Dr. Puskásné Oláh Júlia népi iparművész, a népművészet mestere, művészetoktató

VOKE Csomóponti Művelődési Központ

5000 Szolnok Jubileum tér 1/a
Tel.: 56/423-304, 30/408-6866
Email: vokeszolnok@gmail.com
Igazgató: Balázsiné Gődér Ágnes

Debreceni Művelődési Központ

4024 Debrecen, Kossuth u. 1.
Tel./Fax: 52/413-939
Email: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Igazgató: Jantyik Zsolt

A beadás időpontja 2015. május utolsó hétvégéje, de egyeztetni lehet a gyűjtőhelyekkel. Valamennyi alkotást kizárólag erről a honlapról letölthető átvételi elismervény pontos kitöltésével és felcímzésével vesszük át, melyen szerepelnie kell az alkotó nevének, pontos címének, a tárgy(ak) megnevezésének, anyagának.

A pályázati alkotásokat régiós együttműködő partnereink gyűjtik össze. 2015 júniusában a Debreceni Művelődési Központban szakmai zsűri értékeli a munkákat. A zsűri által kiválasztott tárgyakat 2015. június 17. és augusztus 28. között mutatjuk be a DMK Belvárosi Galériájában. Ezt követően a régiós szakmai elő zsűri által kiválogatott, illetve kiállításon bemutatott tárgyak a budapesti országos zsűri elé kerülnek. Az így kiválasztott alkotások 2015 őszén a Néprajzi Múzeumban rendezett Élő Népművészet kiállításon tekinthetők meg várhatóan 2016. április 30-ig.

Elérhetőségeink, további információk:

A pályázat régiós koordinátorai:

  • Mátrai- Nagy Andrea, a DMK szakmai osztályvezetője. E-mail: matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
  • Nagy Mária, a DMK szervezetfejlesztési osztályvezetője. E-mail: nagymaria@debrecenimuvkozpont.hu
  • Szőnyi Sándorné, a DMK igazgatóhelyettese. E-mail: szonyi.sandorne@debrecenimuvkozpont.hu

– Debreceni Művelődési Központ –