Életstílus

2017.12.03. 14:33

Infarktus is lehet

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Trauma, vagy akár az állandósult rohanó, terhelt életmód is okozhat stresszt.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Trauma, vagy akár az állandósult rohanó, terhelt életmód is okozhat stresszt.

Még veszélyesebb a köztudatban nem is igazán ismert gyermekkori ­stressz, mivel növeli a szív- és érrendszeri betegség vagy szívinfark­tus kockázatát.

A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy akár a hirtelen, akár a hosszan tartó feszült idegállapot szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. Egy kutatás szerint a mindennapos stresszben élő emberek 50 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg valamilyen szívkoszorúér-probléma miatt. Ezek pedig a fokozódó stresszel karöltve már könnyen infarktushoz vezetnek.

Korán kezdődhet

A tartós, gyerekkorban induló és esetleg felnőttkorig kitartó stressz növeli a későbbi szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségek kockázatát. Ezt állapították meg brit tudósok több mint 6 ezer 700 ember adatait elemezve.

A kutatás ráirányította a figyelmet a gyerekkori stressz nagy veszélyére, arra, hogy egy ember a tartós idegességgel járó életmódja miatt 45 éves korára nagy valószínűséggel betegedhet meg szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben.

A Magyar Kardiológusok Társasága fékezésre szólítja fel az embereket: – Az állandó feszültség még a gyerekkori elhízásnál is súlyosabb kockázati tényezőnek bizonyult. Figyelemkeltő az InterHeart angliai kutatás megállapítása, amely szerint az 52 országban végzett vizsgálatuk adatai azt jelzik, a munkahelyi állandó stresszhatásnak kitett dolgozók infarktuskockázata kétszerese az átlagos körülmények között dolgozókénak.

Kimerültté tesz

A stressz gyakran vezet a magas vérnyomás, az elhízás, a kezelést igénylő vérzsírszint, a kezdődő vagy már kialakult cukorbetegség együttes előfordulásához, illetve ezek a betegségek gyakran járnak „kart karba öltve” – mondta dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára. – A feszültséggel teli életmód egyértelmű rizikófaktora az infarktus kialakulásának; a hirtelen erősödő stresszhelyzet akár szívhalálhoz is vezethet. Ilyen helyzetben mondják például azt, hogy valakinek megszakadt a szíve.

Nem gyakran

Van olyan veleszületett szívritmuszavarra hajlamosító tényező, amely okán ritmuszavar akkor alakul ki, amikor valami óriási stressz éri az illetőt. Szerencsére ez relatíve ritka kórkép. De ha netán ilyen tragédia valakinek a családjában, közeli hozzátartozójánál – például testvérnél – bekövetkezett, a páciens mindenképp forduljon kardiológushoz – mondta a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!