Életstílus

2017.12.17. 18:05

A stressz és a kávézás jellemző az egészségteszt szerint

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egészségteszten mérték fel az ország állapotát, amit közel nyolcezren töltöttek ki.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egészségteszten mérték fel az ország állapotát, amit közel nyolcezren töltöttek ki.

A negyedik alkalommal elkészített átfogó kutatás 49 kérdés segítségével igyekezett feltérképezni az olvasók életmódjának és általános egészségi állapotának minőségét. Az egészségteszt kitöltőinek 61 százaléka gyakran szenved a stressztől, 13 százalékuk pedig rendszeresen tapasztal szorongásos tüneteket. Az azonos arányban résztvevő nők és férfiak csupán negyede éli mindennapjait feszültségmentesen, a legnagyobb terhelésnek pedig a 20-29 éves korosztály van kitéve, derül ki a a Nők Lapja Egészség és a HáziPatika.com idei nagy egészségtesztjéből.

„Kávénagyhatalomként”

Az is kiderült, hogy a válaszadók 28 százaléka megfelelő időközönként jár szűrővizsgálatokra, 22 százalék viszont még soha nem vett részt a súlyos betegségek diagnosztizálásához elengedhetetlen szűréseken. A kiegyensúlyozott táplálkozás terén sem születtek kecsegtető eredmények: bár az ideális étrend szerint napi négyszer kellene gyümölcsöt és zöldséget, egyszer pedig tejterméket fogyasztanunk, a válaszadók felének mindkét élelmiszertípusból jóval ritkábban kerül a tányérjára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt heti 150 perc testmozgást is csak a kitöltők 12 százaléka éri el, közel negyedük pedig csak kevesebb, mint negyed órát fordít sportolásra. Az eredmények alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, miszerint a magyar lakosság közel harmada dohányzik rendszeresen, vagy gyújt rá alkalmanként egy cigarettára – köztük meglepően nagy számban, 26 százalékban 19 év alattiak. Alkoholfogyasztás tekintetében a válaszadók harmada állítása szerint soha, vagy csak nagyon ritkán fogyaszt szeszesitalt. Tagadhatatlanul „kávénagyhatalom” vagyunk: a 7502 kitöltő közel 80 százaléka élvezi rendszeresen a fekete arany jótékony hatásait.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!