Életstílus

2017.11.13. 15:57

10 érv a rendszeres kávéfogyasztás mellett

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Évekkel hosszabbíthatja meg életünket, csökkenti a rák és a demencia kialakulásának kockázatát, valamint segít a fogyásban. A következőkben 10 nyomós érvvel támasztjuk alá, miszerint a sokunk számára kedves nedű igenis egészséges.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Évekkel hosszabbíthatja meg életünket, csökkenti a rák és a demencia kialakulásának kockázatát, valamint segít a fogyásban. A következőkben 10 nyomós érvvel támasztjuk alá, miszerint a sokunk számára kedves nedű igenis egészséges.

1. A hosszú élet egyik titka

Napi 3 kávé elfogyasztásával sokat tehetünk a korai halálozás ellen. Kutatások alátámasztották, hogy a rendszeres kávéivás csökkenti a májbetegségek, keringési zavarok és emésztőszervi megbetegedések előfordulását, valamint sokat segíthet a gyulladások ellen, sőt, serkenti az immunrendszer működését is. Mindezt nem a koffeinnek, hanem az antioxidáns növényi tartalmaknak köszönhetjük, így ezekkel az előnyökkel a koffeinmentes kávék rajongói is rendelkeznek.

2. Kevesebb fizikai fájdalommal jár a sport

Tudományos megfigyelések szerint sokkal tovább bírja a fizikai gyűrődést az, aki sportolás előtt egy órával legurít egy csésze feketét. Ez azzal magyarázható, hogy a koffein segít blokkolni azokat a kémiai vegyületeket, amelyek az izmokban jelentkező fájdalom- és fáradtságérzetért felelősek.

[related-post post_id="3547097"]

3. Csökkenti a szájrák kockázatát

A szájban és a torokban keletkező rosszindulatú, halálos daganatok ellen is felveszi a harcot, koffeinmentes változata pedig ebben az esetben sem kivétel.

4. Segít a fogyásban

Köztudott, hogy minél gyorsabb az anyagcsere, annál könnyebben indul be a fogyás folyamata, az pedig már hosszú évek óta ismert, hogy a kávé serkenti az emésztést, így rendszeres fogyasztásával több táplálékot vihetünk be anélkül, hogy híznánk.

5. Elősegíti a bélmozgást

Nem véletlen, hogy a kávéfogyasztás sokak számára a reggeli rutin részét képezi, hiszen az egyik legfontosabb élettani hatása, hogy "beindítja az emésztőszervek motorját", vagyis a belek perisztaltikus mozgását.

6. Természetes fájdalomcsillapító

Egy dupla eszpresszó sokat segíthet a hölgyeknek fájdalom esetén: szintén tudományos alapokon nyugszik az a megfigyelés, miszerint 250 milligramm koffein jelentős mértékben növeli a nők fájdalomküszöb-értékét. Ugyanakkor ez a jótékony hatás férfiak esetében már nem játszik közre.

[related-post post_id="3641989"]

7. Fejfájás ellen különösen jó!

A kávé és az aszpirin együtt jóval hatásosabb, mint az aszpirin önmagában. A kettő kombinációjával azért érünk el nagyobb sikert, mert a kávé elősegíti a fájdalomcsillapító gyors felszívódását. A migrénes fejfájás ellen a kávé nem csak haszontalan, de annak kiváltó oka is lehet, viszont alkalmi görcsök esetén kiváló lehet.

8. Enyhíti az asztma tüneteit

Segíti a lélegzést, oldja a köhögést és a zihálást az asztmás betegek számára, mivel tágítja a hörgőket.

9. Elhárítja a demenciát

Redukálja a kognitív hanyatlás mértékét, nőknél és férfiaknál egyaránt. Mérsékelt fogyasztása mintegy 20%-al csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

10. Védi a májat

Koffeines és mentes kávé szürcsölésével a máj daganatos elváltozásai is kiküszöbölhetők. Napi két csésze kávé 35%-kal csökkenti a májrák előfordulásának lehetőségét, napi 5 pedig a felére mérsékeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!