Életstílus

2017.10.22. 17:26

8 hétköznapi dolog, amivel bármilyen foltot eltávolíthatunk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vörösborban ázik az asztalterítő? Zöld fűfolt éktelenkedik a gyerek nadrágján? Bizony, az ilyesmi nem egyszer okoz fejfájást a háziasszonyok, édesanyák számára. A következő néhány különösen hasznos tippel az ő életüket szeretnénk megkönnyebbíteni. 

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vörösborban ázik az asztalterítő? Zöld fűfolt éktelenkedik a gyerek nadrágján? Bizony, az ilyesmi nem egyszer okoz fejfájást a háziasszonyok, édesanyák számára. A következő néhány különösen hasznos tippel az ő életüket szeretnénk megkönnyebbíteni. 

Jégkocka

A leghatásosabb fegyver a viaszfoltok és makacsul ragaszkodó rágógumi darabkák ellen. A jég hatására ugyanis mindkettő megkeményedik, így sokkal egyszerűbben le tudjuk kaparni a nem kívánt pecséteket. Amennyiben úgy gondoljuk, magát a viaszos-rágógumis tárgyat is behelyezhetjük a fagyasztóba, a hatás ugyanaz.

Fogkefe

Állapotától függően több célra is használhatjuk. A régebbi, kopottas példányok alkalmasak például a csempék közötti penészfoltok eltávolítására, de egyéb nehezen elérhető és tisztítható felületek ápolására is megfelelőek. Az újabb fogkefék kiválóak az olajfoltok kiszedésére, de azért ügyeljünk, hogy a sörték ne legyenek túlságosan kemények, különben felsérthetjük vele az anyagot.

[related-post post_id="3627479"]

Gumikesztyű

Természetesen mindannyian használjuk otthonunkban a kézbőr védelmére szolgáló praktikus eszközt, de kevesen tudják, hogy funkciója nem merül ki ennyiben. Remekül szolgál ugyanis a kanapék és egyéb ülőbútorok, valamint ágyak állatszőr-mentesítésére is. Egyszerűen csak dörzsöljük meg a bútorok textiles felületét a gumikesztyűs kezünkkel, majd várjuk meg, amíg a súrlódás hatására a szőrszálak odavonzódnak. A kesztyűről egyetlen mozdulattal le tudjuk szedni az odatapadt szőrcsomót, csak tegyük víz alá a kezünket.

Szóda

Régi jó barát, amely nem mellesleg kiváló a textilekbe ragadt vörösboros foltok eltüntetésére. Persze nem árt felitatni a kiömlött bor nagyját, mielőtt a szódásüveghez nyúlunk.

A makacs foltok kezelésére (itt ismét megemlíthetjük a vörösbort) kiválóan alkalmas a háztartási só is. Csak szórjuk rá a foltra, hagyjuk, hogy a só feligya a java részét, majd mossuk ki a szennyezett szövetet.

Körömlakklemosó

Ha kiborul, mi magunk is borulunk utána, ám kis mennyiségben alkalmas a foltok gyors és hatékony kiszedésére. Természetesen csak akkor, ha azonnal cselekedünk, a régebbi, beszáradt pecsétekre már nem javasolt.

[related-post post_id="3607141"]

Vajazó kés

Mielőtt nekiesünk például a szódás eljárásnak, érdemes a makacs szennyeződések tetejét vajazó kés segítségével lekaparni, így előkészítve a hatékony folteltávolítást.

Papírtörlő

Azon kívül, hogy szeretünk vele dolgokat felitatni, és tükröt takarítani, a papírtörlő is tud még egy s mást. Kedvenc "barátnőnk" szintén alkalmas a viaszfoltok kezelésére. Várjuk meg, amíg a viasz megkeményedik, majd helyezzük rá a papírt és húzzuk át rajta néhányszor a hideg vasalót. A művelet hatására a viasz eltávolodik a textiltől és rátapad a papírtörlőre. Ugyanakkor a módszert kerüljük színes, mintás törölközők esetén, mert a viasz kiszedheti a színeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!