Életstílus

2017.07.17. 07:39

8 pszichológiai hatás, amely meghatározza a viselkedésünket

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem gondolná, hogy az elméje tudat alatt mennyi hétköznapi helyzetben meghatározza a döntését. 

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem gondolná, hogy az elméje tudat alatt mennyi hétköznapi helyzetben meghatározza a döntését. 

Az akció hatása

Az emberek könnyebben vásárolnak meg egy akciós terméket, ha látják az eredeti árát. Ezt a trükköt gyakran alkalmazzák is az üzletek, hiszen a vevő akkor azt érzi, hogy hiba nem megvenni az adott dolgot.

A végeredmény

A döntéseink során gyakran a végeredményre koncentrálunk, nem pedig arra, hogy milyen áldozatokat kell hoznunk annak érdekében, hogy elérjük a célunkat. Ha például a legújabb iPhone-t tartja a kezében, nem biztos, hogy helyesnek gondolja azt a döntését, hogy egy vagyont költött rá.

A választás paradoxonja

Minél több lehetőség között választhatunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem a legjobb döntést hozzuk. Gondoljunk csak arra, amikor egy ruhaüzletben kiválaszt egy darabot, majd később azt gondolja, hogy mégis egy másikat kellett volna  megvenni.

Az egybeesés illúziója

A szerencsejátékok és sorsjegyek vásárlói hajlamosak arra, hogy a véletlenekben egybeeséseket lássanak.

Tökéletlenség

Képzelje el, hogy egy pár sétál az utcán, majd egyikük véletlenül megbotlik. A másik nem azt fogja gondolni, hogy "mekkora egy idióta", hanem éppen ellenkezőnek, ez pedig azért van, mert a tökéletesség visszataszító számunkra.

Negatív testkép

Az a viselkedés, amikor az ember csúnyának látja magát és ezzel magyarázza a magánélete kudarcát. Ugyanakkor a legtöbb ember, ki ezt gondolja, valójában szép, csak önbizalomhiánnyal küzd.

Elérhetetlenség

A nehezebben elérhető dolgok mindig kívánatosabbak, az emberek pedig mindig ezeket a kihívásokat keresik.

Félelem a széptől

Feltűnt már önnek, hogy az emberek nem igazán szeretnek egy vonzó nő mellé ülni a tömegközlekedési eszközön? A legtöbbször csak akkor foglalnak mellettük helyet, ha már nincs lehetőségük máshova ülni. Ezt azzal magyarázzák a szakemberek, hogy ilyenkor feszültté válunk, hogy egy gyönyörű ember mellett ülünk.


[related-post post_id="3514094"]

[related-post post_id="3335970"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!