Életstílus

2017.05.22. 10:53

Minél gyengébb a cigaretta, annál korábban tesz a sírba?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legideálisabb az volna, ha leszoknánk, de ha már cigizünk, maradjunk a hagyományosnál!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legideálisabb az volna, ha leszoknánk, de ha már cigizünk, maradjunk a hagyományosnál!

Az úgynevezett light cigaretták szűrőjén apró lyukak sorakoznak, amelyek a legfrissebb kutatás szerint sokkal védtelenebbé teszik a dohányzókat a tüdőrákkal szemben.

Minél gyengébb, annál kevésbé ártalmas - hinné az ember. Csakhogy meglepő módon ez egyáltalán nem így van. Az elmúlt 50 évben megnövekedett az adenocarcinoma által okozott tüdődaganatok száma, ennek okát tárták fel nemrégiben a tudósok. Az adenocarcinoma mirigysejtes rákos megbetegedés, amely mélyen a tüdőben keletkezik. Egyre gyakoribb felbukkanásával párhuzamosan figyelhető meg a dohányipari termékek fogyasztásában bekövetkező változás. Sokan ugyanis pontosan ezekben az évtizedekben tették le az erősebb dohánnyal töltött, hagyományos szűrővel ellátott cigarettákat és kezdtek el lightot füstölni - írja a Daily Mail.

A magyarázat tulajdonképpen egyszerű: a szűrőn elhelyezett lyukak megváltoztatják a dohány égését, és a tüdőbe sokkal több mérgező anyagot juttatnak, mint a normálszűrős cigaretták.

A kutatás vezetője, dr. Peter Shield véleménye szerint a dohányipar szándékosan téveszti meg a cigarettázókat, hogy azt higyjék, így nagyobb biztonságban vannak. A kutatók nem titkolt célja, hogy elérjék a nem hagyományos szűrőkkel ellátott cigaretták betiltását, ehhez azonban további tudományos bizonyítékok szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!