Életstílus

2017.02.01. 13:17

Rozsdaoldástól a fájdalomcsillapításig - Nem is gondolná, mi mindenre jó a kóla

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem csak a szomjat oltja, sok más dologra is használható a kóla. Elárulunk tíz tippet, ami megkönnyíti a hétköznapjait. 

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem csak a szomjat oltja, sok más dologra is használható a kóla. Elárulunk tíz tippet, ami megkönnyíti a hétköznapjait. 

Természetes hullámok

Az üdítőben lévő ortofoszforsav fényessé és hullámossá varázsolja a hajat és normalizálja a pH-értékét. A kezelés során a nedves tincseket spriccelje le a kólával, hagyja haján 5-10 percen keresztül, majd mossa le samponnal. Ezt a módszert olykor a jól ismert színésznő és modell, Suki Waterhouse is alkalmazza.

Rágógumi eltávolító

Ne essen pánikba, ha rágógumi tapad a hajába! Tegyen néhány csepp kólát a rágóra, és hagyja azon néhány percen keresztül, aztán lassan és óvatosan távolítsa el a rágót. Lassan fog végezni, de mégiscsak jobb, mint levágni a hajat.

Festék világosító

Ha túl sötét, vagy éppen túl világos lett a hajfestés eredménye, ne aggódjon. Mosson hajat festés után a kólával, a benne lévő citromsav segíti a festék színéből veszteni.

Kártevők ellen

Az indiai farmerek a növényeket kólával fújják le, hogy megvédjék azokat a kártevőktől. A benne lévő cukorszirup vonzza a vöröshangyákat, amelyek a kártevők legnagyobb ellenségei. Ha csigák vannak a kertjében, akkor egy csészealjba öntsön kólát és helyezze a növények mellé, a csigák nagy ívben el fogják kerülni.

Fájdalomcsillapító

A rovarcsípés kellemetlen tüneteket tud okozni. Egy darab vattára öntsön kólát, majd dörzsölje be azzal a csípés környékét. A viszkető és égető érzés pillanatok alatt csökkenni fog. Ez valószínűleg a kólában lévő koffeinnek köszönhető, és éppen ezért kiváló medúzacsípés kezelésére is.

Tisztítószer

A kólában lévő savak remekül feloldják a vízkövet és a szennyeződéseket. Öntse a tisztítandó felületre, majd hagyja hagyja azon néhány órán, vagy akár egy éjszakán keresztül. Ezt követően egyszerűen öblítse át vízzel és a korábban koszos, vízköves felület ragyogni fog.

Zsíroldó

A savak és a koffein kiválóan oldja a zsírokat, ezért a kóla a konyhában is alkalmazható. A koszos gáztűzhelyet, vagy főzőlapot könnyedén megtakaríthatja a kólával.

Kellemetlen szagok

Ha a ruháinkat belepte a benzin-, a gáz-, vagy akár a halszag, mosás előtt áztassuk be kóla és víz 1:1 arányú keverékébe. Ezt követően mossuk ki, a ruháknak pedig biztosan megszűnik a kellemetlen szaguk. Fontos, hogy közvetlenül a mosógépbe ne tegyen kólát!

Érmetisztító

Különleges érméit szeretné megtisztítani? Tegye azokat egy hosszúkás üvegbe, majd öntsön azokra kólát és várjon 10-15 percet, majd kezdje el rázni úgy, mintha koktélt készítene. Ezt követően mossa át azokat folyó vízzel, és az érmék ragyogni fognak.

Rozsdára

A kóla tökéletesen megbirkózik a rozsdával, egyszerűen öntse le a rozsdás, vagy éppen olajos felületet, majd dörzsölje át azt egy szivaccsal.


A fogkrém hihetetlen termék, nem csupán a fogak ápolásában van jelentős szerepe de rengeteg más mindenre is megoldást nyújthat. Nézzük, mire használhatjuk.

A Gallaher Dohánygyár 1910-ben kiadott egy száz kártyából álló összeállítást az életben alkalmazható hasznos tippekről, amelyek még napjainkban is megállják a helyüket. És valóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!