Életstílus

2017.01.08. 15:16

Mit tehetünk, ha mégis penészedik?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nyirkos, hideg időjárás kedvez a penészgombák elszaporodásának.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nyirkos, hideg időjárás kedvez a penészgombák elszaporodásának.

Télen a nem megfelelő hőszigetelésű falak hőmérséklete alacsonyabb,mint a lakás belsőhőmérséklete. A hideg fallal érintkezve a belső vízpára kicsapódik, felületi nedvességet képez, ezt hívják hőhídnak. Ennek talaján gyorsan kialakulhat a penész, ami a nem túl esztétikus látvány mellett asztmás megbetegedést okozhat.

Hőszigetelés és szellőztetés

A penészgombák a légtérben mindenütt jelen vannak, s nedvesség esetén telepeket hoznak létre. A penészgombák elszaporodásához táptalajra is szükség van. A diszperziós szerves anyagú felületképzők kedvezőbb táptalajok, mint az ásványi vakolatok, festékek. Mindezek tartós fennállása és a nem megfelelő szellőztetés hozzájárul a penészedés kialakulásához. Ha megjelennek a penészfoltok a falon, érdemes megnézetnünk az épületet szakemberrel, mivel nagy az esélye annak, hogy hőhidas az épületünk, s ez okozza számunkra a kellemetlenségeket. A lehetséges megoldások közül az egyik a hőszigetelés alkalmazása, modernizálása.

A külső hőszigetelés a legegyszerűbb módszer a hőveszteségek jelentős méretű csökkentésére. A befektetés pedig a fűtési költségek csökkenésével, hat-tíz év alatt megtérül.

A modern hőszigetelt ablakok minimálisra csökkentik a hőveszteséget, de van egy hátrányuk is, hogy nem engedik át a levegőt. Naponta többször öt-tíz percet szellőztessünk, csináljunk kereszthuzatot, így a levegő gyorsan kicserélődik anélkül, hogy a bútorok és a falak lehűlnének. A zuhanyozással, a főzéssel, de a levegővétellel is megemelkedik az adott helyiség páratartalma, mely nem tud azonnal távozni, ezért szükséges a rendszeres szellőztetés.

Modern eszközökkel

Van amikor a technika nem elpusztítja, hanem szolgálja a természetet. Ennek egyik formája az a svájci megoldás, amely rozsdamentes drótkötelek segítségével olyan függőleges növényfalakat, komplett kerteket hoz létre, amelyek akár egy épület homlokzata, tűzfala elé kerülhetnek, de akár egy belső udvar terét oszthatják meg több emelet magasságig. A látványon túl amit egy zöld fal képes nyújtani a városi környezeteben, hogy védi a homlokzatokat és segít szabályozni a terek belső hőmérsékletét. Ez egyben energiatakarékosságot és zajvédelmet is jelent, másrészt a zöld falak megkötik a portartalmat a levegőből, ami így már nem jut a belső terekbe. A rozsdamentes drótkötelekből készült hálók egyedi, különleges belsőépítészeti megoldásokat kínálnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!