Életstílus

2016.11.06. 13:05

Hasznos tippek, tanácsok az elhízás ellen

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A táplálkozás jelentősége felértékelődött az utóbbi időben.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A táplálkozás jelentősége felértékelődött az utóbbi időben.

Vitathatatlan, hogy fontos a minőségi és mennyiségi szempontból megfelelő táplálkozás.

Ha valamiből kevés jut be a szervezetbe (pl. a vasból vagy valamelyik vitaminból), hiánybetegség alakulhat ki.

De az sem jó, ha a kelleténél többet fogyasztunk valamiből. A vitaminok korlátlan fogyasztása kóros állapotot idézhet elő. Ha pedig az energiaszükségletet meghaladja az elfogyasztott étel energiatartalma, a többlet a zsírszövet nagyságát növeli.

Elhízáshoz vezethet, ha az energia egyensúly tartósan pozitív, azaz a szükségesnél többet eszünk.

”Globezitás”

Elhízásról akkor beszélünk, ha felnőttkorban a testtömegindex meghaladja a 30-at. Az elhízást a haskörfogat (derékkörfogat) is jelzi. Ha ez nőknél 88, férfiaknál 102 centiméter felett van, jelentős az elhízás kísérőbetegségeinek a kockázata. Ez a kockázat már magasabb a kelleténél, ha a haskörfogat meghaladja nőknél a 80, férfiaknál a 94 centimétert. Ilyenkor a szív és a keringési rendszer, az anyagcsere, a mozgásszervek betegségei nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. Az elhízás, az obezitás az egész földgolyót érintő általános probléma, amit így „globezitás” néven is emlegetnek.

Az elhízást a legjobb megelőzni. Ehhez tudnunk kell, mi vezet hozzá. Szerepe van az érzelmeknek: vannak, akik akkor eszik túl magukat, ha dühösek vagy szoronganak, bánatosak, vagy unatkoznak. Nagy szerepük van a táplálékkal kapcsolatos külső ingereknek: az étel ízének, illatának, látványának (reklámok!), vagy a társas hatásoknak.

Az elhízás kezelésének (és megelőzésének) a következő alappillérei vannak: étrendi kezelés, mozgás, pszichológiai tanácsadás, gyógyszeres kezelés, műtéti megoldás.

Gyakorlati tanácsaink

1. Ne kúraszerűen próbáljunk fogyni, hanem az életmódunk tartós megváltoztatásával! Ne hetekben, hónapban, hanem években gondolkozzunk!

2. Orvosilag heti 0,5-1 kilogramm súlycsökkenés javasolt. 5 százalék súlycsökkentés már mérhetően jól befolyásolja az anyagcserét, keringést, vérnyomást. Ne higgyünk annak a módszernek, ami heti 1 kilogramm fogyásnál többet ígér!

3. Ne csak a mérlegre hagyatkozzunk! Mivel az izomszövet fajsúlya nagyobb, előfordulhat, hogy a súlyunk nem jelzi a fogyást, de a zsírtömeg csökkenése miatt mégis karcsúbbak lettünk.

4. Figyeljünk az ételek „energiasűrűségére”! A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök teltségérzés okoznak, de alacsony az energiatartalmuk.

5. Az alkohol grammja majdnem annyi energiát tartalmaz, mint 1 gramm zsír. A napi 1-2 korsó sörrel hosszú távon nem csekély kalória megy be.

6. Az üdítőitalok 10 százaléka cukor! Ez a „100 százalékos” gyümölcslevekre is igaz.

7. Együnk lassabban, az ételre koncentrálva!

8. Ne együnk tévézés, internetezés közben!

9. Legyünk tudatában annak, hogy a reklámok és az érzelmek hogyan hatnak az evésünkre!

10. Előre tervezzük meg, miből mennyit fogyasztunk!

11. Kisebb tányéron nagyobbnak tűnik ugyanaz az ételadag!

12. Merjük otthagyni, kidobni a maradékot!

13. Ne halmozzunk fel otthon túl sok ételt!

14. Ne legyen az étel a szemünk előtt, mert evésre csábít!

15. Ne csak a főétkezésre figyeljünk! Vannak, akik a nassolás miatt híznak el!

16. Mozogjunk többet! Sétáljunk többet! Mozgólépcső és lift helyett használjuk a lépcsőt! Tömegközlekedési eszközről szálljunk le egy megállóval a célunk előtt! Nagyon elhízottaknál az ízületi problémák miatt az úszás és a kerékpározás ajánlott.

17. Tudjunk arról, hogy az interneten forgalmazott „fogyasztó” gyógyszerek között sok olyan van, amit a mellékhatásaik miatt már évtizedekkel ezelőtt kivontak a forgalomból!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!