Életstílus

2016.09.25. 13:09

Zákinthosz volt nekik a kelet virága

Zákinthosz - Csodálatos élményt ígérnek a kék barlangokba induló, üvegaljú hajós kirándulások.

Zákinthosz - Csodálatos élményt ígérnek a kék barlangokba induló, üvegaljú hajós kirándulások.

1953 augusztusában a 7,3 erősségű, pusztító földrengés után a Sztráni hegy völgyében fekvő, tengeri kikötő fővárosban csupán három épület maradt épen, közte a Dionüsziosz templom.

A sziget lakóinak szorgalmából azóta teljesen újjáépült a sziget fővárosa, és ma modern város képét mutatja. Görögország nyugati részén, a Jón tengerben fekvő alig négyszáz tíz négyzetkilométernyi kis szigetet egykor a velenceiek kelet virágának nevezték.

Kis sziget, gazdag látnivalókkal

A sziget hossza 40 kilométer, szélessége 20 kilométerig terjed. Partvonala 123 kilométeres. A tenger hihetetlenül kékszínű, a part tele minőségi szállodákkal, üdülőfalukkal, panziókkal, tavernákkal. Strandjainak fövenye az aranyló, selymes homoktól a fehér kavicson át a sziklásig változik. A vendéglátóipar meghatározó szerepe mellett fontos kincsük az olajfák terméséből sajtolt kiváló minőségű olívaolaj, valamint a Zante szőlő (kis, édes, mag nélküli szőlőfajta, amely őshonos a szigeten) és a citrusfélék termesztése. Számos kirándulóprogram keretében felfedezhető a kis sziget sok érdekessége.

A leghíresebb üdülőkörzet, Laganas környékén megfigyelhető a szigorúan védett álcserepes teknősök élete. Hajóval látogatható Görögország és a világ egyik legszebb öble, a Navagio (hajótörés) öböl. A négyszáz méteres sziklafalak övezte, nagyon mély és egyre világosabb kék vizű, hófehér aprókavicsos öböl híres a Panagiotis nevű csempész hajóroncsról is, amely 1980-ban a viharos szélben a haditengerészet elől menekülve futott itt zátonyra. A hajóval és gépkocsival is egy nap alatt körbejárható sziget számtalan életre szóló élményt tartogat. Szép hegyi falvak, réges-régi kolostorok és templomok idézik a sziget gazdag történelmi múltját.

Keriben, a sziklák tetején látható Görögország legnagyobb, 60 négyzetméteres zászlaja és a híres világítótorony. A mellette lévő taverna teraszáról varázslatos naplementében gyönyörködhet a látogató. Xigia víz alatti kénes forrásai, Kalamaki, Planos, Argassi, Porto Limniosas strandjai, Tsilivi aquvaparkja mellett igazi szenzációt ígér a piciny falucska, Exo Hora, ahol a több mint ezer éves olajfa és az ötszáz éves platánfa tekinthető meg.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!