Életstílus

2008.02.24. 08:17

Ha törik a csont, szedjen pirulát

<p>Sajnos egyre többen vannak, akiknek egy apróbb balesettől is reccsen a csont. A hatékony kezelés legfőbb kritériuma, hogy a beteg - betartva orvosa utasításait - pontosan, folyamatosan szedje a neki előírt készítményt.</p>

Egyes fórumokon a csontritkulást már-már népbetegségként tartják számon. Idősődő korban mindenkinek érdemes lenne résztvennie időnként egy csontsűrűség-mérésen, hogy megelőzhessék a fájdalmas, lassan gyógyuló baleseteket.

A csontállomány-fogyás leggyakoribb szövődményei a csigolya-, valamint a végtagtörések, köztük is a csukló- és a legsúlyosabb következményekkel járó combnyaktörés.

Vitaminok, nyomelemek

Ma már korszerű gyógyszerek lassítják a csontritkulásos folyamatok súlyosbodását, és csökkentik a csonttörések kockázatát. Ám a csontritkulás elleni legkorszerűbb gyógyszerek is csak akkor képesek kellőképpen kifejteni a hatásukat, ha mellettük elegendő kalciumhoz és D-vitaminhoz jut a beteg.

A csont szilárdságának megőrzéséhez ugyanis erre a két anyagra feltétlenül szüksége van a szervezetnek. A hatékony kezelés legfőbb kritériuma, hogy a beteg - betartva orvosa utasításait - pontosan, folyamatosan szedje a neki előírt készítményt.

 

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!