Életstílus

2007.11.23. 12:06

A tüdőgyulladás megelőzhető

<p>A tüdőgyulladás napjainkban is az egyik legveszélyesebb, gyakran halállal végződő megbetegedés, az influenza legrettegettebb szövődménye.</p>

Sajnos, manapság sem tekinhető könnyen kezelhető betegségnek, mert a súlyos kórt okozó pneumococcus baktériumok ellenállóvá váltak egy sor antibiotikummal szemben. Mára azoban a tüdőgyulladás egy 5-10 évre védettséget nyújtó védőoltással megelőzhető, amit a téli hónapokban leginkább az influenza elleni vakcinával együtt érdemes beadatni más-más karba, ugyanazon alkalommal.

A tüdőgyulladás leginkább az idősebbeket szokta érinteni, illetve olyan krónikus betegségben szenvedő embereket, mint a cukorbetegek, súlyos szívbetegek, légzőszervi betegek vagy a dohányosok, a hematológiai betegségekben szenvedők.

Ők sokkal sérülékenyebbek és esetükben sokkal súlyosabb a betegség lefolyása. Ha későn fedezik fel a tüdőgyulladást, nem lehet maradványtünetek nélkül meggyógyítani, tehát mindenképpen a tüdőgyulladás megelőzésére kell a hangsúlyt helyezni, hogy ne alakuljanak ki életveszélyes szövődmények.

 

- Sipos Marianna -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!