Életmód

2019.02.03. 08:43

Rapid randik – jobb mielőbb találkozni

Debrecen - Sokan első benyomás alapján döntenek, meg sem adják az esélyt a másiknak, hogy alaposabban megismerjék.

Debrecen - Sokan első benyomás alapján döntenek, meg sem adják az esélyt a másiknak, hogy alaposabban megismerjék.

Társkereső rendezvények, oldalak, szinte minden a rendelkezésünkre áll, hogy megtaláljuk a hozzánk illő személyt. Azonban hiába megannyi lehetőség, sokan ennek ellenére sem találkoznak azzal az emberrel, akivel komolyabb kapcsolatot szeretnének kialakítani. Lindák Linda párkapcsolati tanácsadó elmondása szerint nemcsak a középkorúaktól, de fiataloktól is egyre gyakrabban hallja azt a panaszt, hogy nem tudnak hol ismerkedni, beszűkültek a lehetőségek. – A társkereső oldalakkal szemben többen eleve elutasítóak: húspiacnak érzik, vagy attól tartanak, hogy a másik csak szexpartnert keres. Vannak olyan társkereső oldalak is, ahol az ismerkedni vágyó nem keresgélhet szabadon a partnerjelöltek között, hanem a program ajánl fel neki lehetőségeket, ezt a korlátozást szintén sokan nem kedvelik – ismertette elöljáróban a szakértő. A továbbiakban bővebben is kifejtette véleményét a rapid randikról.

Párkeresési lehetőségek

A párkapcsolati tanácsadó úgy véli, hogy a rapid randik nem számítanak már újdonságnak az ismerkedés terén, külföldön nagy hagyományuk van. Jónak találja, hogy egyre több városban ezzel a rendezvénnyel is bővül a párkeresési lehetőségek köre. Ugyanakkor megjegyezte: nem ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a társkereső oldalak vagy applikációk, hiszen ez egy offline ismerkedési lehetőség.

Szerintem mindenképp jó, ha minél hamarabb találkoznak az ismerkedni vágyók, ezért előnyös lehet egy társkereső rendezvény. Sok időt és csalódást meg lehet azzal spórolni, ha nem kezdünk bele egy olyan kapcsolatba, amit el sem kezdtünk volna, ha személyesen találkozunk.”

Olvastam a rapid randiról olyan negatív véleményt, amelyben az ismerkedni vágyó hölgy épp azt emelte ki, hogy igénytelen, mosdatlan emberekkel találkozott a rendezvényen. Valóban kellemetlen lehetett az élmény, de összehasonlíthatatlanul jobban járt, mintha ezek közül a férfiak közül bármelyikkel előbb hosszas levelezésbe bonyolódott volna az interneten. Mivel kialakulhatott volna a szimpátia, esetleg mélyebb érzelmek, és azután kellett volna a személyes találkozáskor szembesülnie a másik igénytelenségével – mondta.

Akik előnyben vannak

Többen idegenkednek a társkereső rendezvényektől, megjátszottnak, előtervezettnek gondolják, ami a jövőre nézve nem sok jót tartogathat. A randevúkon hétperces beszélgetéseken vehet részt a kíváncsiskodó, több embert megismerhet, ennek ellenére jó néhányan hallani sem akarnak a hasonló találkozásokról. – Az első benyomásnak óriási szerepe van, akár spontán módon találkozunk valakivel, akár egy szervezett programon. A rapid randikon a tetszésnyilvánítás kibővülhet a személyes találkozáskor megszokott jelekkel is: mosoly, bókok, a testtartás változása. Társkereséskor nagyon jellemző, az interneten és személyes találkozásnál is, hogy sokan az első benyomás alapján döntenek, meg sem adják az esélyt a másiknak, hogy alaposabban megismerje.

Nem hiszem, hogy elvenné a varázsát az ismerkedésnek az, ha azonnal el kell dönteni, hogy mennyire volt szimpatikus a másik. Az viszont biztos, hogy az előnyös külsejű vagy jó fellépésű, hamar oldódó embereknek van nagyobb esélyük arra, hogy pozitívabb benyomást keltsenek – tette hozzá.

Fakanállal a kézben

A szakember szerint ha valaki ügyesen ki tudja használni a rendelkezésre álló hét percet, nagyon sok információt megszerezhet a másikról. Viszont ha valaki nagyon izgul, zavarban van, lehet, hogy nem sok értelmes mondat fogja elhagyni a száját néhány perc alatt. Ezért inkább a talpraesett, jó kommunikációs képességű embereknek ajánlaná ezt az ismerkedési formát. – Manapság hallhatunk főzőrandikról, ami szerintem nagyon jó ötlet. Mindig jobban meg lehet ismerni valakit, ha cselekvés közben látjuk, közös élményeket szerzünk. Kevésbé mesterkélt a beszélgetés, mint mikor hét percben kell magadról a lehető legjobb képet megmutatni. Szabadabban lehet viselkedni, beszélgetni. A közös csetlés-botlás könnyebben összehozza az embereket. Arról nem is beszélve, hogy főzés közben olyan helyzetekbe is kerülhetünk – esetleg odaég a rántás –, amikor igazán őszinte reakciókat is láthatunk a másiktól.

Ilyen pillanatokban kevesen tudják megjátszani magukat: ha valaki olyan típus, akkor bizony kijön a káromkodás, vagy a dühroham, míg a másik csak legyint egyet, és újrakezdi”

– hangsúlyozta.

Túl nagy elvárások

Lindák Linda meglátása, hogy a szórakozóhelyen való ismerkedéshez képest mindenképp könnyebb lehet egy rapid randi vagy főzőrandi, de aki nehezen nyit vagy fél a visszautasítástól, az itt sem fogja magát igazán jól érezni.

– Érdemes minden kínálkozó lehetőséget kihasználni. A bátortalanabbaknak talán az is segíthet a döntésben, hogy a szervezők sok helyen előre megírt kérdésekkel segítik a társkeresőket. Fontos, hogy ne támasszon az ember túl nagy elvárásokat, ne úgy menjen oda, hogy „most aztán megtalálom az igazit”. Az is kiszámíthatatlan, hogy az adott esetben milyen partnerjelöltek jelennek meg, ezért nem szabad egyetlen alkalomból messzemenő következtetéseket levonni, érdemes többször próbálkozni. Ha viszont nagyon kellemetlenül érezte magát valaki az első rapid randin, úgy érzi, hogy ez nem igazán az ő terepe, ne erőltesse, keressen más ismerkedési módot – mondta végül.

- Nagy Emese -


[related-post post_id="4123472"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!