Életmód

2019.01.05. 08:24

Miért van kefe a mozgólépcsőn? - Mindennapi tárgyak rejtett funkciói

Most következő használati tárgyaink annyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy legnyilvánvalóbb funkcióikat gyakran észre sem vesszük. Ha azonban figyelmesen végignézzük őket, rábukkanhatunk egy-két meglepetésre. A Bright Side gyűjtése.

Most következő használati tárgyaink annyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy legnyilvánvalóbb funkcióikat gyakran észre sem vesszük. Ha azonban figyelmesen végignézzük őket, rábukkanhatunk egy-két meglepetésre. A Bright Side gyűjtése.

1. Az a kis gomb a farmerokon.

Szegecseknek hívják őket, és a nadrág azon részén helyezték el őket, ahol az anyag legkönnyebben elszakad a folyamatos feszülés és a mozgás miatt. Így már érthető, miért tart egy-két farmer örökké.

2. Ezért domború az 57-es szám a Heinz-ketchupon.

A cég szerint a fogyasztók mindössze 11 százaléka van tisztában azzal, hogy ez mire is való pontosan. Elvileg ezt megnyomva mindenféle erőlködést nélkülözve csorgathatunk ketchupot a tányérunkra, szóval legközelebb ne a flakon alját püföljük, hanem folyamodjunk ehhez a megoldáshoz.

Do they give medals for the world s slowest ketchup? Stat: Heinz Ketchup exits the iconic glass bottle at .028 mph pic.twitter.com/ipH1US0pZ0

— Heinz Ketchup (@HeinzKetchup_US) ">2014. február 7.

3. Barázdák a bögrék alján.

Ezeket a kis bemélyedéseket azért helyezték el a csészék alsó részén, hogy könnyebben lehessen őket mosogatógépben tisztítani. Ha fejjel lefelé tesszük be a bögréket a gépbe, ezek a barázdák megkönnyítik a víz áramlását, így kivételkor megkímélnek minket a kellemetlen fröccsenésektől.

A megoldás emellett a légáramlást is elősegíti: a bögrék így nem repednek meg, ha forró italt töltünk beléjük.

4. Az edények nyelén lévő lyuk nem csak az akasztást szolgálja.

Hanem a fakanalat is elhelyezhetjük benne, ha főzés közben épp nincs hová tenni.

5. A tollkupakon lévő nyílásnak semmi köze a tintához és a tollhoz.

A hátsó tollon található kupakról van szó | Fotó: Pixabay

A tanulók között gyakori jelenség a tollkupak rágása egy-egy unalmasabb óra alatt; nem csoda, hogy a véletlen lenyeléssel összefüggő balesetek többsége 6 és 15 éves kor között következik be.

A kupakon lévő lyuk azonban szabad légáramlást biztosít, ha már megtörtént a baj, így az illetőt azonnal megmenti a fulladástól.

6. A bojtok nem a cukiság miatt vannak a sapkán.

Hasonló megoldást a francia tengerészek alkalmaztak, mivel nem akarták, hogy állandóan beverjék fejüket a hajó túl alacsony mennyezetébe. Később a dizájnt egyébként a hadsereg is átvette.

7. A kis nyílás a mérőszalag végén.

A mérőszalagok többségét a képen látható fém végződéssel látják el, melyen egy apró nyílás található. Ennek segítségével akár fel is akaszthatjuk mérés közben a szalagot anélkül, hogy mindkét kezünkre szükség lenne. A fémdarab egyik oldalára néha még fogak is kerülnek, így könnyen megjelölhetünk egyes pontokat akkor is, ha épp nincs nálunk ceruza.

8. A pöckök a billentyűzet "f" és "j" betűin.

Ezek segítségével az ujjak könnyebben rátalálnak a helyes billentyűkre, így nagyban leegyszerűsítik a vakon gépelést.

9. A mozgólépcső keféi nem cipőtisztításra valók.

Hanem valójában biztonsági okok miatt kerülnek rá a szerkezetre. A mozgólépcső-balesetek többsége a lépcső szélén álló emberek ruhájának vagy táskájának beakadására vezethető vissza. A nejlonsörték segítenek távol tartani a lábakat a szélektől, így a szerencsétlen balesetekre is kevesebb esély van.

10. A csavarhúzó is használható csavarkulcsként.

A legtöbb csavarhúzót könnyedén becsúsztathatunk a csavarkulcsokba azért, hogy nagyobb nyomatékot fejtsünk ki. Ez a funkció különösen a bonyolult magasságok és szögek esetében jön jól.

11. A kis nyíl az üzemanyagikon mellett.

Azt mutatja meg, hogy az autó melyik oldalán található a tank nyílása. Akkor hasznos igazán, amikor például kölcsönzött autót vezetünk.

12. Az aprócska lyuk a lakatok kulcslyukánál.

A lakatot ért víz elvezetésére szolgál, így az nem rozsdásodik be, és nem tömődik el. De az olajozást is ezen keresztül lehet elvégezni.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4095667"]

[related-post post_id="4083663"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!