Életmód

2018.11.23. 10:44

14 otthon is gyakran megtalálható dolog, amelytől jobb, ha megszabadulunk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az otthon egy olyan hely, ahol kényelemben és biztonságban kellene éreznünk magunkat. Ennek ellenére néha teljesen felesleges, olykor veszélyes tárgyakat is tartunk otthon, amelyek nem csak a helyet foglalják, hanem az egészségünkre is károsak lehetnek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az otthon egy olyan hely, ahol kényelemben és biztonságban kellene éreznünk magunkat. Ennek ellenére néha teljesen felesleges, olykor veszélyes tárgyakat is tartunk otthon, amelyek nem csak a helyet foglalják, hanem az egészségünkre is károsak lehetnek.

Műanyag evőeszközök

Igen, a műanyag evőeszközök könnyűek, ráadásul nem is kell őket elmosni, de ennek ellenére is jobb, ha hagyományos tányért és kanalakat használunk. A műanyagok ugyanis rendkívüli veszélyt jelentenek a bolygónkra nézve. Tehát inkább mosogassunk, mint tovább szennyezzük a környezetünket,

Körömlakk

Sok körömlakk tartalmaz olyan veszélyes összetevőket, amelyek károsíthatják az egészségünket. Ilyen például a toluol, a formaldehid vagy a dibutil-ftalát. Éppen ezért alaposan nézzük meg a körömlakkok összetevőit, mielőtt megvesszük azokat. A manikűrösök ráadásul még nagyobb veszélyben vannak, ugyanis ők napi szinten belélegzik ezeket a mérgező anyagokat. A szalonokban éppen ezért nem árt minél gyakrabban szellőztetni.

Túlterhelt hosszabbítók

Mindannyian használunk hosszabbítókat, ám gyakran megfeledkezünk a használati utasításáról. Egy túlterhelt hosszabbító ugyanis könnyen kigyulladhat, mi több, eleshetünk miatta, aminek sérülés lehet a vége.

Vinyl tapéta

A vinyl tapéták fő alkotóeleme a polivinil-klorid, más néven a PVC. Ezekből a tapétákból könnyen párologhat mérgező anyag is. Éppen ezért vigyázzunk, ha tapétát választunk. Inkább kísérletezzünk festékekkel.

Műanyag bútorok

Mindig arra törekszünk, hogy a lakásunkat otthonosabbá tegyük, ám semmi sem illúziórombolóbb, mint a műanyag bútorok, amelyeket leginkább csak azért használunk, hogy kitöltsük vele az üres tereket. Nem érdemes ilyenek venni, ha később úgyis jobbra cseréljük. Inkább vegyünk klasszikus, idő- és értékálló darabokat.

Lejárt sminkek

Természetesen nem csak tárolni, de használni sem érdemes a lejárt szavatosságú sminktermékeket. Nem csak a minőségük romlik, hanem irritációt és pattanásokat is okozhatnak.

Légfrissítők

Sok légfrissítő tartalmaz olyan veszélyes anyagokat, amelyeket fel sem tüntetnek a címkéken. A légfrissítőket könnyen helyettesíthetjük különböző természetes illóolajokkal, amelyek nem károsak az egészségünkre.

Kihúzható kanapé ágy helyett

Ahogy idősebbek leszünk, úgy kell egyre kényelmesebb legyen az ágyunk. Amennyiben nem kell összecsuknunk a fekhelyünket, és még puha párnák is vannak rajta, úgy lesz jobb az alvás minősége is.

Soha ki nem mosott zuhanyfüggönyök

A zuhanyfüggönyön lévő szappanlerakódások a kutatások alapján nem mások, mint baktériumok. Ezek pedig könnyen megfertőzhetik azokat, akiknek gyenge az immunrendszere. Ahhoz, hogy tisztán tartsd, elég, ha rendszeresen átmosod szódabikarbónával és ecettel.

Régi magazinok és névjegykártyák

Ha neked is vannak otthon régi névjegykártyák, akkor itt az ideje, hogy kidobd őket. Már csak azért is, mert nem kellenek azok a kártyák, amelyeken még régi munkahelyeden lévő elérhetőségeid szerepelnek.

A régi magazinokkal és újságokkal ugyanez a helyzet. A kivágott lapok jól mutatnak egy kollázsban, vagy hasznosak, ha valamilyen kreatív munkát végzel, de ha csak a sarokban porosodnak egy kupacban, akkor jobb megszabadulni tőlük. A helyet sem foglalják, és a port sem gyűjtik tovább.

Törölközők a fürdőszobában

Azok a törölközők, amelyeket a meleg és párás fürdőszobában tárolunk tökéletes környezetet biztosítanak a különböző baktériumoknak. Sokkal jobb őket a szobában egy fiókban vagy szekrényben tartani. Illetve ajánlott hetente legalább egyszer kimosni őket, illetve használat után azonnal szárítsuk meg.

Régi szőnyegek

A szőnyegek összegyűjtik a port, éppen ezért feltétlenül takarítsuk őket legalább heti két alkalommal. Éppen ez az egyik oka, amiért sokan már rég száműzték a szőnyegeket a házukból. Ráadásul, ha összetekerve tároljuk, ugyanúgy gyűjti tovább a koszt és a port, valamint a helyet is csak foglalja.

Művirágok

A növények minden szobába képesek melegséget vinni, feltéve, ha azok nem művirágok. Ne vásároljuk meg őket, még akkor sem, ha nem akarunk sok időt a növények gondozására fordítani. A művirágok helyett válasszunk inkább olyan növényt, ami alig igényel törődést. Egy kaktusszal például nem lőhetünk mellé.

Vitorlavirág, ha a gyerekek vagy a háziállatok könnyen elérhetik azokat

A vitorlavirág népszerű szobanövény, ám amilyen szépek, olyan veszélyesek lehetnek a gyerekre és a háziállatokra nézve. A vitorlavirág önmagában nem mérgező, panaszokat csak akkor okoz, ha összerágjuk vagy lenyeljük. Abban az esetben, ha az ember vagy állat szájába kerül, könnyen irritációt és gyulladást okozhat, illetve az émelygés sem kizárt.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4048854"]

[related-post post_id="4048749"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!