Életmód

2018.10.01. 16:25

Bőrápolási hibák, amelyeket mindennap elkövetünk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Pattanások, szárazság, kellemetlen foltok. Sokan küzdenek a helytelenül ápolt arcbőr tünetei ellen, de legtöbben hiába. Ennek legfőbb oka, hogy nem tartják be a címkén olvasható, vagy a szakértőtől kapott utasításokat. Ideje véget vetni a pazarlásnak, semmi értelme méregdrága kozmetikumokra költeni a pénzt, ugyanis néhány alapvető szabály betartásával véget vethetünk a bőrproblémáknak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Pattanások, szárazság, kellemetlen foltok. Sokan küzdenek a helytelenül ápolt arcbőr tünetei ellen, de legtöbben hiába. Ennek legfőbb oka, hogy nem tartják be a címkén olvasható, vagy a szakértőtől kapott utasításokat. Ideje véget vetni a pazarlásnak, semmi értelme méregdrága kozmetikumokra költeni a pénzt, ugyanis néhány alapvető szabály betartásával véget vethetünk a bőrproblémáknak.

Íme a tíz leggyakoribb bőrápolási hiba, amelyet rendszeresen elkövetünk.

1. Váltogatjuk a kozmetikumokat

Nem könnyű ellenállni a kísértésnek, amelyet a frissen piacra dobott újdonságok jelentenek, de mégis megéri ragaszkodni a régi, jól bevált termékekhez. Sokan úgy vélik, időnként érdemes lecserélni a kozmetikumokat, mivel bőrünk egy idő után hozzájuk szokik, így tehát a termék lassan elveszíti jótékony hatását. Ez bizony egy tévhit. Bőrünk semmilyen hidratáló krémhez, vagy ápolóhoz nem tud hozzászokni, új készítmény használata esetén viszont allergiás tünetek léphetnek fel.

2. Túl gyakran bőrradírozunk

A bőrradírozás valóban hasznos tud lenni, hiszen megszabadítja a hámréteget az elhalt sejtektől és szennyeződésektől, ám napi szintű alkalmazása többet árthat bőrünknek, mint amennyit használ. Mindennapos bevetése esetén ugyanis megfosztja bőrünket védőrétegétől. A szakértők bőrradír helyett inkább a kémiai hámlasztás módszerét javasolják, amely nem feltétlenül igényel drága beavatkozást, manapság már kaphatók olyan produktumok, amelyeket otthon is használhatunk.

3. Kihagyjuk a sminklemosót

Mielőtt nekilátnánk a rutinszerű arctisztításnak, érdemes megszabadítani bőrünket a sminktől, valamint utcai portól. Ez azért fontos, mert így megakadályozhatjuk a pórusok eltömítődését és az olajok felhalmozódását a bőrben. Miután sminklemosó, vagy micellás víz segítségével megszabadultunk ezektől a szennyeződésektől, következhet az arctisztító és a víz használata.

4. Hetekig nem cserélünk ágyneműt

Rendszeresen hajat mosunk és minden alkalommal letisztítjuk az arcunkat, mielőtt nyugodni térünk, de abba már nem gondolunk bele, hogy mi történik a bőrünkkel, miközben alszunk. A párnahuzaton rengeteg por és hámszövet (nemcsak a sajátod, de a hálótársadé is) felgyülemlik, 2-3 nap után már olyan mennyiségben, amely tüneteket okozhat a bőrödön. Ajánlatos ezért kétnaponta lecserélni a párnahuzatokat. A legjobb anyag a selyem, nemcsak mert megóv a kiütésektől, de a ráncok idő előtti megjelenése ellen is javallott.

5. Nem használunk tonikot

Pedig segít megőrizni PH-egyensúlyt, és előkészíti bőrünket az ápolás későbbi fázisaira. Még a hidratáló krém is hatékonyabb, ha előtte végigtörüljük vele az arcunkat. A tonik továbbá hatékonyan működik a szárazság, az irritáció és a bőrkiütések ellen. Mindenképp alkoholmentes terméket válasszunk, különben épp az ellenkező hatást érhetjük el vele!

6. Púderezünk

Bőrünk nonstop fénylik, ez különösen nagy problémát jelent a nyári melegben. Legtöbben ilyenkor húzzák elő a tarsolyukból a púdert, amely valóban mattítja a fénylő bőrt, viszont egyúttal eltömíti a pórusokat is. Ezért púder helyett a hozzáértők inkább törlőkendő használatát javasolják, amely persze nem jelent hosszútávú megoldást, de legalább eltávolítja a felesleges olajréteget a bőrfelületről, és nem dugítja el a pórusokat.

7. Rosszkor kerül elő a szemöldökcsipesz

Sminkelés, vagy bőrápolás után nem tanácsos egyből nekiállni a kilógó szőrszálak eltávolításának. A kipirosodott, érzékeny bőrfelületet legalább két órán át hagyjuk szabadon, mielőtt bármilyen procedúrának alávetjük. Érdemes tehát az esti órákra időzíteni a szemöldökszedést, hidd el, senki nem fogja napközben észrevenni azt a néhány szálat.

8. Nem tisztítjuk le az arcunkat hajmosás után

Hajmosás közben a sampon elkerülhetetlenül érintkezik az arcunkkal. A problémát az jelenti, hogy a haj számára előnyös szilikon, parabének és egyéb kemikáliák sajnos nem feltétlenül hasznosak az arcbőr számára is. Sőt, irritációt, aknékat és kipirosodást okozhatnak, ezért azt tanácsoljuk, hogy zuhanyzás után egy csepp arctisztító segítségével minden alkalommal szabadulj meg ezektől!

9. Arcápolás nélkül ágyba bújunk

Éjszakai krém, arcápoló szérum, vagy maszk segítségével kompenzálhatjuk az egész napos sminkviselés bőrroncsoló hatásait. Nagyon fontos tehát, hogy ne mulasszuk el a tápláló hatóanyagokkal teli készítmények rendszeres használatát.

10. Csak napfényes időben tartunk az UV-től

Téves elképzelés, hogy az ultraibolya-sugárzás csak nyáron, vagy erős napfényben fenyeget. Valójában mindig képes átszűrődni a felhőkön, és még a legborongósabb skandináv országokban is gondot jelent. Bőrünket tehát egész évben védenünk kell ellene.

Bónusz:

Mire jó a banánhéj?

  • duzzadt szemek ellen (helyezd a banánhéj belső részét a szemeidre néhány percre)
  • csökkenti a ráncosodást (dörzsöld be a héj belső felével az érintett területeket, majd öblítsd le 30 perc után)
  • aknék és szemölcsök kezelése (naponta háromszor dörzsöld be az érintett felületeket a testeden)
  • fogfehérítés (naponta egyszer-kétszer dörzsöld át vele a fogaidat)
  • Forrás: Bright Side


    [related-post post_id="3999214"]

    [related-post post_id="3994790"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!