Életmód

2018.09.10. 15:38

20 dolog, amit azután is használunk, hogy lejárt a szavatossága

Mindannyiunknak vannak otthon olyan használati tárgyai, amelyeket évekig, esetenként évtizedekig őrizgetünk a szekrényben. Ezekre sok esetben úgy tekintünk, hogy a végtelenségig jók lesznek, ám a legnagyobb részüknek van egy szavatossági ideje, ami után használhatatlanná vagy akár veszélyessé válhatnak.

Mindannyiunknak vannak otthon olyan használati tárgyai, amelyeket évekig, esetenként évtizedekig őrizgetünk a szekrényben. Ezekre sok esetben úgy tekintünk, hogy a végtelenségig jók lesznek, ám a legnagyobb részüknek van egy szavatossági ideje, ami után használhatatlanná vagy akár veszélyessé válhatnak.

20. Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid a legtöbb otthoni gyógyszeres szekrényben megtalálható, de csak kevesen tudják róla, hogy felbontás után két hónappal elveszíti hatását. Még bontatlan csomagolásban is mindössze egy évig használható.

19. Fűszerek

Rossz hír azok számára, akik szeretnek különleges és ritka fűszereket gyűjteni, hogy az ételízesítőket kétévente le kell cserélni, ugyanis azok elveszítik az ízüket.

18. Sportcipők

Ha sokáig használjuk a sportcipőket, akkor azok elveszítik a megfelelő testtartáshoz és mozgáshoz szükséges rugalmasságukat, valamint a talpuk és hátsó részük is hamar elhasználódik. A futócipőket körülbelül 400 kilométer után szükséges lecserélni, míg a más sportokhoz használt lábbeliket fél év használat után érdemes leváltani.

17. Teafilter

Légmentesen lezárt csomagolásban is mindössze hat hónapig őrzi meg a filteres tea a szavatosságát, mivel a tealevelek megerjedhetnek.

16. Napszemüvegek

Az ultraibolya-sugárzás károsítja a lencséket, így egy idő után azok egyre több káros sugárzást engednek át. Az egyes lencsék szavatosságát a gyártók határozzák meg, de ajánlott a napszemüvegeket két év után lecserélni.

15. Fogkrém és fogkefe

A fogkeféket három havonta kell cserélni, ha nem akarjuk, hogy a bacilusok melegágya legyen. A fogrémet pedig felbontás után egy évig lehet használni. Éppen ezért, ha van egy utazáskor használt tubusod, nem árt ellenőríni a szavatosságát.

14. Törölköző

Amellett, hogy a nedves törölközők tökéletes környezetet biztosítanak a baktériumoknak, a rendszeres mosás tönkreteszi az anyagot. Ráadásul, ha magas hőfokon mossuk, akkor sokkal gyorsabban elhasználódik. Éppen ezért ajánlott háromévente új törölközőt venni.

13. Fésű

Egy átlagos fésű élettartama egy év, még akkor is, ha rendszeresen kitisztítjuk és mossuk. Ezután ugyanis korpásodást és hajproblémákat is okozhat.

12. Sminkecsetek és szivacsok

Nem elég, hogy minden használat után kimosod a sminkecseteidet, azokat öt év után le is kell cserélni, amelyet a bőr meg is hálál. A szivacsokat hat hónap használat után kell kidobni.

11. Melltartók

Általában ezek a ruhadarabok két év használat után elveszítik a formájukat, mivel a merevítők eldeformálódnak, az anyag pedig kinyúlik.

10. Szobapapucs

A szobapapucsok "élettartama" csak fél év, utána könnyen a lábgomba táptalaja lehet.

9. Párnák

Attól függetlenül, hogy mi van a párnában, két vagy három év után teljesen elveszítik az alakjukat, valamint a poratkák is megjelennek benne. A párnák cseréje tehát épp olyan fontos, mint az egészséges alvás.

8. Takaró

A takarók éppen olyan változásokon mennek keresztül, mint a párnák. Igaz, ezek akár hét évig is jók lehetnek. Kellő odafigyeléssel és rendszeres szárítással akár tíz évre is kitolható a takaró élettartama, utána viszont elkerülhetetlen a csere.

7. Matracok

Ha elmész takarót vásárolni, akkor ne felejt el új matracot is venni, mivel azokat is érdemes nyolc-tíz év után lecserélni. Emellett ne felejtsd el félévente megfordítani, ha nem akarod, hogy hamar tönkremenjen.

6. Fa vágódeszkák

Három év után mindenképpen érdemes egy újat beszerezni, mivel jó környezetet biztosít a baktériumoknak. Ezen felül a kések és a nedvesség miatt az alakjukat is elveszítik.

5. Fakanalak

A fakanalakat, spatulákat és minden olyan eszközt, amely gyakran érintkezik az ételekkel érdemes két év után kidobni. Ez főleg a fából készült dolgokra igaz.

4. Mosogatószivacs

A mosogatószivacsot mindössze két hétig lehet hatásosan és biztonságosan használni.

3. Gázmaszkok

Atomháború, tűz vagy falfestés esetén jól jöhet, ha gázmaszkot is tartunk otthon, azt azonban érdemes feljegyezni, hogy mikor vettük meg. Erre azért van szükség, mert a benne lévő szűrőket csak egy évig lehet tárolni.

2. Vitaminok

A vitaminokat nem érdemes három évnél tovább tárolni. Biológia fegyver ugyan nehezen lenne belőle, ha lejár a szavatossági ideje, viszont a jótékony hatásait biztosan elveszíti.

1. Okostelefonok

Sajnálatos módon az okostelefonoknak is van szavatossági ideje. Egy új készülék két, maximum három évig működik stabilan. Később ugyanis több hiba is megjelenik. Ez főleg azokra készülékekre igaz, amelyekben nem lehet cserélni az akkumulátort.

Forrás: BrightSide, fotók: depositphotos


[related-post post_id="3968822"]

[related-post post_id="3963337"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!