Életmód

2018.09.14. 13:27

10 gyakori szokás, ami káros az egészségre

Amikor rossz szokásokról beszélünk, sokan olyasmire gondolnak, mint a dohányzás vagy a gyorsételek fogyasztása, de vannak olyan berögzülések, amiről észre sem vesszük, hogy káros, vagy másokat idegesít. Néhány ilyen szokásunk pedig sokkal több problémát okoz, mint hinnénk. 

Amikor rossz szokásokról beszélünk, sokan olyasmire gondolnak, mint a dohányzás vagy a gyorsételek fogyasztása, de vannak olyan berögzülések, amiről észre sem vesszük, hogy káros, vagy másokat idegesít. Néhány ilyen szokásunk pedig sokkal több problémát okoz, mint hinnénk. 

1. Ruhában aludni

Nem a legjobb döntés ruhában aludni. Egy szoros ruhadarab ugyanis befolyásolhatja a vérkeringést, emiatt melegünk lesz, és kényelmetlenül érezzük magunkat. Még ha nem is ébredünk fel, akkor is befolyásolja az alvás minőségét.

2. Túl erősen mosni a fogunkat

Fotó: verywellhealth.com

Úgy tűnhet, hogy ha erősebben mossuk a fogunkat, akkor az tisztább lest, de ez nem feltétlenül igaz. A fogkefe sörtéit nem szabad erősen a fogunkhoz és az ínyünkhöz nyomni, mivel sérülést okozhat.

3. Multitasking

A szóbeszéd szerint minden nő képes egyszerre több dolgot is csinálni, de ez nem teljesen igaz, mivel hatékonyan mindössze csak a népesség két százaléka képes rá. Éppen ezért csak akkor érdemes egyszerre több dologgal foglalkozni, ha valóban nem okot problémát. Ellenkező esetben, jobb, ha csak egy valamit csinálunk, és hamar rá fogunk jönni, hogy így hatékonyabbak vagyunk.

4. Idegeskedni azon, amit nem tudunk megváltoztatni

Nem tudjuk megváltoztatni azt, amit más csinál, ez tény. Ha emiatt stresszesek vagyunk, az ugyanúgy nem befolyásolja a másikat, azonban a mi életünket annál jobban érinti. Ezt az időt töltsük inkább azzal, hogy mi változzunk és fejlődjünk, hiszen nem éri meg feleslegesen idegeskedni.

5. Mindent katasztrófaként kezelni

Katasztrófaként megélni a dolgokat az előző pont egy újabb lépcsőfoka. Törődjünk bele, bármilyen rossz történik, az még nem világvége. A folyamatos stressz és idegeskedés ugyanis depresszióhoz, szorongáshoz és szívproblémához is vezethet.

6. Halogatás

Legyünk őszinték, mindannyian halogatunk valamilyen szinten, ám ez a szokás hamar kezelhetetlenné válhat. Ekkor van az, hogy minden feladatot a határidő lejárta előtt kezdünk el, ami miatt viszont komoly bajba kerülhetünk az iskolában vagy a munkahelyünkön.

7. Negatív testbeszéd

Mindannyian hallottuk már azt a mondást, hogy ne a borító alapján ítéljünk meg egy könyvet. A való életben viszont sokszor az alapján döntünk, amit látunk. Tulajdonképpen, a szakértők úgy vélik, hogy kommunikációnk nagy része a non-verbális jeleken alapszik. Vizsgáld meg saját magad, hogy van-e valamilyen rossz szokásod e téren, mint például lomhaság, védekező testtartás, agresszív szemkontaktus. Ezeket ugyanis könnyen félreérthetik, így jobb elkerülni őket.

8. Folyamatosan fájdalomcsillapítókat szedni

Ha nem szakszerűen használjuk, akkor a fájdalomcsillapítók több bajt okozhatnak, mint amennyit megoldanának. A hatások között lehetnek memóriazavarok, hangulatingadozások, illetve lassabb reakcióidő is. Súlyosabb esetben fekélyek és belső vérzés is kialakulhat miattuk.

9. Magassarkút vagy strandpapucsot hordani mindennap

A magassarkúk jól néznek ki, miattuk hosszabbnak tűnhet a lábunk, ráadásul csinosnak és szépnek érezhetjük magunkat miatta. Azt azonban ne feledjük el, hogy ha huzamosabb ideig viseljük, akkor problémákhoz vezethet. Amikor magassarkút hordunk, akkor az egész testtartásunk megváltozik, plusz teher nehezedik a térdünkre, és a testsúlyunk is egyenlőtlenül oszlik el.

A strandpapucs pedig a magassarkú ellentéte, viszont ugyanúgy komoly egészségügyi problémákat okozhat. Mivel teljesen lapos, nem nyújt elegendő tartást, így a bokára nagyobb terhelés nehezedik.

Ha viszont csak alkalmanként viseljük ezeket a lábbeliket, akkor nem lesz semmi probléma.

10. Turmixokkal helyettesíteni a reggelit

Könnyen hihetjük azt, hogy egészséges, ha a reggelit különböző turmixokkal helyettesítjük. Ám számos táplálkozással foglalkozó szakértő úgy véli, hogy sokkal több cukor van benne, mint ami szükséges, hiszen a turmixok leginkább gyümölcsökből, vízből és valamilyen növényi tejből állnak. A gyümölcsök jót tesznek ugyan a szervezetünknek, azonban ha egyszerre túl sokat fogyasztunk belőlük, akkor megemelkedhet a vércukor-szintünk. A mértékletesség tehát a kulcs.

Forrás: BrightSide


[related-post post_id="3982260"]

[related-post post_id="3978726"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!