Életmód

2018.08.26. 16:51

Mit jelezhet, ha csuklunk?

Debrecen - Érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a csuklás tartósan fennáll.

Debrecen - Érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a csuklás tartósan fennáll.

Mindannyian tudjuk, hogy milyen is az, amikor csuklik az ember. Hol rövidebb, hol hosszabb ideig. Lehet zavaró, vicces, és egy betegség előjele is. A Napló prof. dr. Altorjay István gasztroenterológust kérdezte erről a jelenségről.

– A csuklás általánosan jól ismert, hátterében a rekesz­izom akaratunktól független összehúzódása áll, amit a gégefő korai bezáródása kísér, ez vet véget a belégzésnek, jellegzetes rövid hangjelenség kíséretében – ismertette a szakember.

– Előfordul, hogy a bordaközi légzőizmok összehúzódása is kíséri. Jellemző módon a legtöbb európai nyelv ezt a folyamatot hangutánzó szóval nevezi, amiben az –ik(k)- vagy –uk(k)- hangok jelennek meg. A csuklás az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan jelenség, magától megszűnik. Akkor igényel teendőt, ha tartósabbá válik, mert ilyenkor zavarja a beszédet, az összpontosítást és a kommunikációs képességeket, esetleg az evést is  – tette hozzá.

Ha elhúzódik a procedúra, az frusztrációt, fáradékonyságot, alvászavart is okozhat, sőt fájdalmassá is válhat."

A szénsavas italoktól is

A szakember elmondta, a csuklásnak számos potenciális oka van, legtöbb a tápcsatornával áll összefüggésben, és két ideg izgalmával kapcsolatos. A jóindulatú, magától szűnő, gyomoreredetű fő oka lehet a gyomor feszülése, szénsavas italok fogyasztása, levegőnyelés, túl nagy mennyiségű étel bevitele, a túl forró vagy hideg folyadékok hirtelen fogyasztása, az erősebb fűszerek és a bőségesebb alkoholfogyasztás. Gyakran mutatható ki az eset hátterében reflux betegség, rekeszsérv, esetleg epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás. A gyomorhoz hasonlóan a belek kitágulása, lecsökkent mozgása is okozhatja. Előrehaladott daganatos betegeknél is valamivel gyakoribb a csuklás, például a hashártya kiterjedt rákos felrakódása miatt.

A professzor azt is elmondta, hogy az egyéb előzmények között szerepelnek központi idegrendszeri betegségek, anyagcsere-betegségek, pszichogén okok, és előfordulhat a gyógyszerek által kiváltott csuklás is. Az anyagcsere eredetűek közül például az alacsony nátrium- és káliumszint emelhető ki.

A stressz is okozhatja

Csuklást kiválthatnak gyógyszerek, például nyugtatók, antibiotikumok, daganatra adott kemoterápiás készítmények. Beavatkozások alkalmával is felléphet, például endoszkópia, sebészi beavatkozások, intubáció során. Ugyanakkor pszichoszomatikus okai is lehetnek, ilyen a heves izgalom, izgatottság, szorongás, stresszhelyzetek, félelem, ijedtség, harsány nevetés, hisztériás levegőnyelés.

Kezelési lehetőségek

A csuklás kezelési opcióit három csoportba sorolhatjuk: a hagyományos, akár népi módszernek tekinthető műfogások, melyek legfontosabb eleme a légzés átmeneti visszatartása.

A légzés mesterséges, átmeneti visszatartásának lényege teleszívott tüdővel, hogy a rekesz izgalma megszűnjön. Legalább 10-15 másodpercig kellene a légzésünket visszatartani a siker érdekében. További műfogások a zacskóba történő lélegeztetés, őrölt jégdarabok nyelése, jeges vízzel történő gargarizálás, citrom szopogatása, a nyelv erőltetett kinyújtása vagy előhúzása.

A másik lehetőség a gyógyszeres kezelés, melynek számos változata ismert. Esetleg még szóba jöhet akupunktúra, akupresszúra, esetleg hipnózis is. Szerencsére ilyesmire nagyon ritkán van szükség – hangsúlyozta Altorjay István.

Mennyi ideig tart?

Megtudtuk, hogy nagyon fontos az időtartam is. Az akut csuklási „attack” nem éri el a 48 órát. Elhúzódónak akkor nevezzük, ha 48 óránál tovább tart, míg kezelhetetlennek akkor minősítik, ha egy hónapon belül nem sikerült megszüntetni.

A gyermekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél, azon belül is a férfiaknál fordul elő többször. Társbetegségek fennállása esetén gyakoribb, mint teljesen egészséges egyénekben. Ha a csuklás nem szüntethető meg, vagy zavaró módon gyakran visszatér, akkor érdemes részletes kivizsgálást végezni belgyógyász-gasztroenterológus és ideggyógyász közreműködésével – tette hozzá a szakember.

- Szilágyi Zsófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!