Életmód

2018.02.04. 11:26

A sok hajmosás se tesz jót

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A száraz korpásodás gyakran előfordul, ám a legtöbbször könnyen kezelhető.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A száraz korpásodás gyakran előfordul, ám a legtöbbször könnyen kezelhető.

A korpásodás az egyik leggyakoribb probléma, mellyel minden második ember találkozik. Ilyenkor az elhalt hámsejtek összetapadnak, és óhatatlanul láthatóvá válnak. A probléma hátterében főként gyulladások, fertőzések, gombák állhatnak, de a gyakori hajmosás is kiváltó ok lehet.

A száraz korpásodást a leválási folyamat gyorsulása befolyásolja, de a fejbőr zsírossága is közrejátszik a kialakulásban. Mivel ilyenkor a faggyútermelés gyengébb, a leválás viszont gyorsabb, megjelennek a fehérlő hámsejtek. A téli hidegtől is kialakulhat, mivel a benti száraz meleg és a kinti hideg levegő közötti különbség sokkszerű a fejbőr számára, így már a sapka elhagyása is korpásodáshoz vezethet.

Könnyen megfázhat

„Ezt könnyen megelőzhetjük, ha nem megyünk nyirkos hajjal az utcára. Ilyenkor télen érdemes az esti órákra időzíteni a hajmosást, mert bár száraznak tűnhet a haj, korántsem biztos, hogy valóban az is. A hajmosás során felpuhult fejbőr szintén rendkívül könnyen megfázhat, és máris kialakulhat a korpásodás” – mondta Lafferton Annamária fodrász. Gondos ápolással, hidratálással, a hajmosás gyakoriságának csökkentésével, valamint fokozott B-vitamin fogyasztással eredményesen lehet kezelni. Azonban ha másfél-két hónap után sem múlik el, konzultáljunk először a fodrászunkkal, majd bőrgyógyászunkkal

Segíthet a kénes sampon

A zsíros korpa pikkelyes, erőteljesen fehéres, ami akár a zsíros haj, illetve fejbőr hatására is kialakulhat. Fontos, hogy hamar kezdjük el kezelni a problémát. Ne mossunk naponta hajat, mert ezzel a probléma súlyosbodását kockáztatjuk. Masszírozzunk szalicilsavat és ként tartalmazó olajat a fejbőrbe, valamint használjunk kénes sampont.

A fokozott faggyútermelésből eredő viszketést csillapító vakarás során kialakuló mikrorepedések is elegendők ahhoz, hogy a baktériumok, gombák bejussanak a fejbőrbe, és ott akár súlyos fertőzéseket váltsanak ki. Ha azt érezzük, hogy gyulladt vagy sebes a fejbőr, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!