Helyi közélet

2012.10.02. 12:16

Orsós Zsolt volt paralimpikon Debrecenben - Sikerélmény és szorgalom útján

Debrecen - A „szolidaritás nagykövete”, Orsós Zsolt volt paralimpikon a debreceni Irinyi János Gimnáziumba látogatott, hogy meséljen, valamint csörgőladbaedzést tartson a 11. osztályos sportiskolai évfolyam számára kedden.

Debrecen - A „szolidaritás nagykövete”, Orsós Zsolt volt paralimpikon a debreceni Irinyi János Gimnáziumba látogatott, hogy meséljen, valamint csörgőladbaedzést tartson a 11. osztályos sportiskolai évfolyam számára kedden.

A sportot megelőzően a látássérült férfit arról faggatták a diákok, hogyan él, hogyan telefonál, olvas, s van-e valaki, akivel megoszthatja fogyatékkal is tökéletesre formált életét.

Merre csörög a labda?

Feladtad valaha? - kérdezte az egyik irinyis diák Orsós Zsolt volt paralimpikont, aki mint a szolidaritás nagykövete érkezett a középiskolába. - Úgy nézek ki, mint aki feladta? - kérdezett vissza a fiatalember, aki látássérültként tanulta meg, hogyan éljen teljes életet. Minden emberre igaz, hogy ha megtalálja azt a pozitív dolgot, amiben kedvét leli, esetleg az átlagostól még ügyesebb is benne, akkor nincs hiányérzete. Orsós Zsolt ötévesen veszítette el a látását, utána került Őcsényből a fővárosba. Az iskolát már Budapesten kezdte, először vak társakkal, majd hatodikos korától látó gyerekekkel járt egy osztályba. A csörgőlabdasporttal a Vakok és Gyengénlátók Intézetében ismerkedett meg. Tagja volt a korosztályos válogatottaknak, 1996-tól felnőtt kerettag volt. 2001-ben Európa-bajnoki címet és Világkupa győzelmet ért el a csapat.

Nem tapogatva

- Hogyan ismerkedsz, - szólt a következő kérdés, de a férfi megnyugtatott mindenkit, nem tapogatva. Aztán a telefonálás, olvasás - kérdésköre kötötte le a diákokat, s megtudták, felolvasószoftverek segítik a vakok mindennapjait. - Kegyetlenül szorgalmas voltam, és lassan kikoptak mellőlem az emberek a 9-szer 18 méteres pályáról. A pozitív élmények meghozták a sikerélményt, álmaim netovábbja, életem legboldogabb napja volt, amikor hazai színekben a dobogó legfelső fokán álltam - mesélt a sportoló. Az ismerkedést követően előkerült a csörgőlabda, amely alig pattan, hiszen nem az a dolga, gurulva jut a célba, amennyiben a játékosok nem a megfelelően vetődnek elé.

HBN-BB

 

Hogy a kép változzon...

A Kormány Nemzeti Együttműködés Programja nemzeti szolidaritást is jelent mindazokkal, akik segítségre szorulnak, betegek, elesettek vagy megváltozott életkörülményeik miatt nagyobb figyelemre, támogatásra van szükségük a társadalom részéről. Már az iskolai nevelés során fontos a társadalmi szolidaritás erősítése, a fogyatékossággal élőkről kialakult kép megváltoztatása. Ennek érdekében Orsós Zsolt - Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár közvetlen munkatársa - a "szolidaritás nagyköveteként", országos program keretében megismerteti az érdeklődőket, elsősorban a diákokat a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel, örömeivel és a segítségnyújtás lehetőségeivel.

 

Fotó: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában