Egyperces

2019.03.20. 11:50

Újra zsiráfbébi a debreceni állatkertben!

Debrecen - Már a kifutóban látható az imádnivaló újszülött.

Debrecen - Már a kifutóban látható az imádnivaló újszülött.

Két és fél hetes az állatkert legújabb zsiráfbébije, akit szerdától a zsiráfkifutóban láthatnak szülei, Emma és Szilveszter mellett a látogatók.

Az Állatkert közleménye szerint a február utolsó napján világra jött óriásbébi 50 kilogramm súlyú, 175 centiméter magas, jó étvágyú és életerős, gondozását az állatápolók végzik. Az apróság felnőtt korára eléri majd az öt méteres magasságot, súlya – mivel bikáról van szó – megközelítheti a két tonnát. A kicsi nagy tesója a 2017 telén született Jabari, aki akkor az ország egyetlen recészsiráf-babája volt, s különleges bájával azonnal a közönség kedvence lett.

Az újabb recés zsiráf születésével 163 egyedre nőtt az európai állatkertekben élő állomány.

A recés zsiráf a zsiráfok egyik legritkább alfaja, mely mára már csak Szomália, Etiópia és Kenya területein fordul elő, és szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Erre a listára 2016-ban került fel, miután az elmúlt pár évtizedben vészesen lecsökkent az egyedszáma. A kutatások szerint ennek okai között az emberi élettér gyors terjeszkedése, az intenzív mezőgazdasági tevékenység, valamint az élőhelyek nagymértékű csökkenése szerepelnek, és az afrikai polgárháborúk következtében is sok vadállatot, így zsiráfot ölnek meg táplálékul. A recés zsiráfoknak mindössze néhány ezer példánya él a vadonban szabadon.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!