Egyperces

2008.03.14. 08:25

Az aligátor a tüdejével manőverez a vízben

<p>A sasok a szárnyfelületük változtatásával, a ragadozó halak az uszonyukkal manővereznek a levegőben, illetve a vízben, amikor megtámadják a prédát.</p>

Amerikai tudósok pénteken közzétett felfedezése szerint az aligátorok, ezek a félelmetes hüllők a tüdejük áthelyezésével mozognak a vízben. Lebuknak, hirtelen irányt változtatnak, orsószerűen megfordulnak a hossztengelyük körül, méghozzá nemcsak villámgyorsan, hanem úgy, hogy közben a legkisebb hullámot sem keltik. A Utahi Egyetem kutatói megállapították, hogy az aligátorok képesek a levegővel telt tüdejüket "ide-odapakolni". Erős rekeszizmukkal, derék, medencetáji és bordaközi izmaikkal tudják a tüdőt lefelé tolni a farok irányába, vagy előre a fej felé, sőt oldalra is.

Ha a tüdőt előretolják a fej felé, akkor felbukkannak a vízből, ha hátrahúzzák a farok felé, akkor lemerülnek. Az oldalra való eltolás pedig az oldalirányú manőverezést segíti a vízben. Ezzel a trükkel tudnak úgy úszni, hogy a legkisebb fodrozódást sem keltik a víz felszínén.

Az amerikai tudósok ezt úgy állapították meg, hogy kétéves, 38-50 centis növendék aligátorok 5 izomcsoportjára elktródákat erősítettek. A kis állatok aztán egy nagy halas tartályban úszkálhattak. A kutatók pedig az elektródák jelzéseiből megállapíthatták, hogy milyen mozgáskor melyik izmok működtek. Így az is kiderült, hogy az aligátor "kockás" hasizma elsősorban arra való, hogy az összes hasűri szervet előre- vagy hátranyomja, elősegítve a tüdő elmozdulását.

A kutatók levonták azt a következtetést is, hogy az aligátor aránytalanul jól fejlett rekeszizma nem pusztán a légzéshez kell, hanem a tüdő és más belső szervek ide-odatologatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!