Helyi közélet

2016.10.11. 08:32

Egyre többször ülnek kocsiba a fiatalok

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Átfogó képet nyújt a magyar autóhasználati szokásokról a Bosch legújabb kutatása.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Átfogó képet nyújt a magyar autóhasználati szokásokról a Bosch legújabb kutatása.

Az idei év első negyedévében, 2400 fős minta személyes megkérdezésével elvégezett kutatás kimutatta, hogy csaknem minden társadalmi csoportban – leginkább a fiatalok, a budapestiek és az érettségizettek körében – nőtt az autóhasználat mértéke.

Hol csökkent?

Csökkenés csupán a vidéki városokban élők, a 40-49 évesek és a diplomások körében volt tapasztalható. A magyar autók átlagos futásteljesítménye 2016-ban évi 16 ezer kilométer. A kutatásból az is kiderült, Magyarországon a hölgyek 37 százaléka, míg a férfiak 52 százaléka rendelkezik gépjárművel. Érdemes kiemelni, hogy míg a Budapesten élőknek alig több mint egyharmada (35 százaléka), addig a községek lakóinak csaknem fele (45 százalék) autó-használó. Ugyanez az arány a városban élők esetében 46 százalék.

Minden második

A diplomások kimagasló aránya (62 százaléka), míg a legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők kevesebb, mint egynegyede gépjármű-tulajdonos. A szakmunkások körében 42 százalék, az érettségizetteknek pedig 53 százaléka rendelkezik autóval. 2016-ban hazánk fiataljainak (a 18 és 29 év közöttieknek) csaknem fele él autót használó háztartásban, a 30 és 39 év közöttiek 51 százalékának, a 40 és 49 év közöttiek 54 százalékának van autója. A kor előrehaladtával ez az arány megfordul: az 50 és 59 év közöttiek 48 százaléka, a 60 éves és annál idősebb honfitársainknak kevesebb, mint egyharmada rendelkezik autóval - állapította meg a felmérés.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában