Vasútfelújítás: felüljáró és körforgalom is épül

Kabánál a pillérek már elkészültek, a gerendákat beemelték
Kabánál a pillérek már elkészültek, a gerendákat beemelték - © Fotó: Kovács Péter
Hajdú-Bihar – A terveknek megfelelő ütemben halad a Püspökladány és Debrecen közötti vonalszakasz korszerűsítése.

A vasútvonalat a Püspökladány–Ebes és Ebes–Debrecen szakaszokra bontva korszerűsítik. Jelenleg a Kaba–Hajdúszoboszló nyílt vonali pálya egyik vágányának és az ott lévő műtárgyaknak az átépítése, valamint a kabai felüljáró építése zajlik. Ezeket követően a másik vágányt is átépítik, és a tervek szerint decemberben helyezik ideiglenesen forgalomba – tájékoztatta a Naplót a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

vf3Fotó: Kovács Péter

A társaságtól megtudtuk azt is, hogy tart a vágányépítés Ebes vasútállomáson is. Emiatt ott forgalmirend-változások lesznek a következő időszakban. Tervezetten öt alkalommal, több napra lezárják az ebesi útátjárót, ám azt akkor is használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok. Rajtuk kívül kizárólag az építésben részt vevő járművek közlekedhetnek az átjárón. Ebes településnek a vasútvonaltól délre eső részét és onnan Debrecent a hajdúszováti 4805. számú útról lehet megközelíteni autóval. A terelést táblákkal jelzi majd a Magyar Közút.

Előkészületi munkák

A múlt év júliusában megkezdett Püspökladány–Ebes vasúti vonalszakasz korszerűsítése várhatóan 2020 szeptemberében fejeződik be. Kabánál a 100-as vasútvonal és a 4-es főút felett átívelő felüljáró pillérei már elkészültek, a gerendákat beemelték. Ezekben a napokban a pályalemez és a hídfők kialakítása, valamint a műtárgyhoz kapcsolódó útépítéssel érintett részeken a töltés- és az útalapok kialakítása folyik.

vf2Vadonatúj burkolat a kabai helyszínen | Fotó: Kovács Péter

Az Ebes–Debrecen vasúti vonalszakasz korszerűsítésének előkészítő munkái ez év elején elindultak, ez a beruházás várhatóan 2019 őszén zárul. A megyeszékhely előtt megépülő közúti felüljáró és körforgalom kivitelezési munkái januárban kezdődtek az előkészítő munkákkal: fakivágás, lőszermentesítés, régészeti és geodéziai felmérések, új felsővezeték-tartó oszlopok állítása. Az idén felújítják és forgalomba helyezik mindkét vágányt. A felüljáró építése 2018 őszén kezdődik, és várhatóan 2019. szeptemberben fejeződik be.

– Kovács Zsolt –


Időpontok

Várhatóan ekkor zárják le az ebesi vasúti átjárót

• július 30.–augusztus 3.
• augusztus 6–10.
• augusztus 31.–szeptember 4.
• szeptember 15–19.
• november 13–17.


Debrecen, Mátészalka - A napokban még a csiga is beelőzte a Mátészalka és Debrecen között közlekedő személyvonatot, amelyről videó is készült. A humor eszközével arra szerette volna a helyi civil csoport ráirányítani a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta semmi említésre méltó nem történt a Mátészal...

A kiegészítő tábla szerint akár 10 percen túl is lehúzva maradhat a kar
Debrecen - Megváltoztatták a debreceni Vértesi utcai vasúti átkelő korábbi átépítési terveit. Javában zajlik a 100-as Budapest – Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza vasúti fővonal felújítása Püspökladány és Ebes között. Ennek elkészülte után indulhat a munka Ebes és Debrecen közt, melynek egyik fo...

Mátészalka felé, az apafai állomáson
Hajdú-Bihar - Van olyan személyszállító szerelvény, amely a 78 kilométeres távot több mint két és fél óra alatt teszi meg. Ha kis lépésekben is, de újul, újulgat a legendásan lassú közlekedésű Debrecen–Mátészalka vasútvonal. A menetrend tanúsága szerint a 78 kilométeres távot az InterCity másfél ...Ebes.
HAON.HU


hirdetés