Helyi közélet

2015.03.26. 16:51

„A bíróság nem folytat történelmi vitát”

Debrecen - Bűnösnek mondta ki Ágoston Tibort nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt a Debreceni Járásbíróság és ezért 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerős döntésével.

Debrecen - Bűnösnek mondta ki Ágoston Tibort nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt a Debreceni Járásbíróság és ezért 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerős döntésével. A Jobbik önkormányzati képviselője tavaly januárban hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen. A büntetés meg nem fizetés esetén a vádlottnak 300 napra fogházba kell vonulnia.

Szövegkörnyezetéből kiragadva értelmezik az általa mondott, „nem egészen szerencsés” kifejezéseket – védekezett Ágoston Tibor a bíróság előtt a csütörtöki tárgyaláson, hozzátéve, „ha megbántottam valakit, elnézést kérek”, s hangsúlyozva, hogy minden ártatlan áldozat előtt fejet szokott hajtani. Hivatkozott a véleménynyilvánítás szabadságára, ügyvédje pedig azt mondta, a vádlók politikai presztízsből viszik végig az ügyet. A védelem történészt is szeretett volna tanúként beidézni, hogy tisztázza, nem megtévesztett-e maga a vádlott is bizonyos tanulmányok kapcsán, azonban dr. Hornyák Zsolt bíró ezt elutasította, mivel „a bíróság nem folytat történelmi vitát”. Végül nem fogadta el az ügyvédnek a „nagy nyilvánosság” tényállását kétségbe vonó érvelését sem: az ominózus szavak előre meghirdetett rendezvényen, nyilvános, általában forgalmas helyen hangzottak el. A bíró azt is megjegyezte, nem számít a vádlott belső meggyőződése; mivel szándékosan tüntette fel jelentéktelen színben a népirtást, elkövette a bűncselekményt. Súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Ágoston Tibor választott képviselőként követte el tettét, enyhítő körülmény büntetlen előélete.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítást kért, a vádlott fellebbezett, védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

HBN-SzT


Debrecen – Pénzbüntetéssel sújtotta első fokon Ágoston Tibor debreceni jobbikos önkormányzati képviselőt csütörtökön a Debreceni Járásbíróság, miután az ügyészség nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásával vádolta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában