Helyi közélet

2016.08.25. 14:19

Ilyen lesz a Dósa nádor tér? - Megvan a tervpályázat győztese

Debrecen - Mélygarázsokat építenének a régi városháza és a Csapó utcai leendő koncertterem alá.

Debrecen - Mélygarázsokat építenének a régi városháza és a Csapó utcai leendő koncertterem alá.

Bordás Péter és munkatársai, a Bord Építész Stúdió nyerte meg a Dósa Nádor tér átalakítására és egyebek mellett a Csapó utcára tervezett komolyzenei koncertteremre kiírt tervpályázatot – ismertette Barcsa Lajos alpolgármester és China Tibor főépítész. Hangsúlyozták, hogy a tender első és második helyezett pályaműve egyaránt tartalmaz megvalósításra érdemes elemeket, ezért azok további tervezésre alkalmasak.

Az 5 millió forinttal díjazott győztes tervező lapunknak elmondta: munkájuk egyik legfontosabb eleme a Dósa Nádor tér a jelenleginél jóval zöldebbé, parkosabbá tétele. Elképzeléseik szerint autóval a jövőben is át lehetne menni a Csapó utcáról a Kossuth utcára, de felszíni parkolóhelyek csak a Sas utcán, a régi városháza mögött maradnának. A Rózsa utca - Sas utca sarkon kőkockákból és vízjátékból emlékművet állítanának a reformációnak.

A park fölött dolgoznának

A Nagyerdei Stadiont is tervező Bordás Péter arról is beszélt, hogy a Régi Városháza hátsó, Sas utca felőli, jelenleg U alakú épületszárnyát, a térfal síkjában egy üvegfallal és üvegtetővel zárnák le. A Macis kút környéki park megmaradna, sőt dúsabbá válna, az új irodák e fölé, az emeleti részre kerülnének.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik


A Dósa Nádor téren jelenleg parkoló rengeteg autó elhelyezésére két új föld alatti parkoló kialakítását javasolják a szakemberek. Az egyik ilyen az új városházi szárny alá, a másik a Csapó utcai bevásárlóközponttal szemközti területre megálmodott komolyzenei koncertterem földalatti szintjeire kerülne. – Összességében jóval több parkolóhely lenne mint jelenleg – jelentette ki Bordás Péter.

A Csapón maradnak a virágok

A Csapó utcai virágpiac a javaslat szerint a mostani helyén, a Csapó utca elején, de annak csak az északi oldalán (a Dollár Ház előtt) működne tovább. Cserébe az ottani parkolókat megszüntetnék, vagyis szélesebb lenne a terület. (A déli oldalon azután is meg lehetne állni autóval.) – Olyan elárusító helyeket akarunk létrehozni, amelyek a piac befejezése után is használhatóak, ahol le lehet ülni, fiatalok tudnak ott találkozni – jelentette ki Bordás Péter.


Kattintásra galéria nyílik


Üvegtetős koncertterem

A pályázat része volt a Csapó utcára, a nagy bevásárlóközponttal majdnem szembeni területre egy új komolyzenei koncertterem megtervezése is. (Ott most zömében rossz műszaki állapotú, földszintes épületek találhatók.) Az új ház az utca felől „hullámzó” magas tetőket kapna, míg belül egy magas üvegtetőben végződne. – A Hegedűs a háztetőn a mottója a pályaműnek. A nézőket mintha kvázi a tetőn ültetnénk le. Onnan láthatják majd a belváros nevezetes épületeit, például a Nagytemplom tornyait – ismertette a szakember. A koncertterem megépülésekor átrendeznék az áruház előtti sétateret, középen szintén vízjátékot alakítanának ki.

HBN-OCs


A Dósa Nádor tér lehet kész hamarabb

– Most az lesz a feladat, hogy megvizsgáljuk a költségeket – jelentette ki dr. Barcsa Lajos alpolgármester a megvalósításra vonatkozó kérdésünkre. Hozzátette: az Új Főnix Terv keretében a Dósa Nádor téri beruházásra rendelkezésre áll másfél milliárd forint. Az engedélyes tervek elkészítését így még idén el akarják indítani, a beruházás ideális esetben két éven belül valósulhat meg – tudtuk meg.

A komolyzenei koncertterem építésére egyelőre még nincs pénz, de ha Debrecen elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, 2023-ig ezt mindenképpen meg kell valósítani – fogalmazott határozottan Barcsa Lajos.


A másodikként befutott pályázatból is mutatunk részleteket:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában