Digitália

2024.02.12. 12:00

Valentin-napi „romantikus” csalókra figyelmeztet a bank

A társkereső oldalakat és a közösségi média felületeit a csalók is előszeretettel használják, csak nem igazán romantikus megfontolásokból. Az Erste a közelgő Valentin-nap alkalmából az úgynevezett romantikus csalásra hívja fel a figyelmet.

MW

Forrás: Shutterstock

Az úgynevezett nigériai típusú csalás az átverések egyik legrégebbi, ma is használt változata. Lényege, hogy a bűnözők valamilyen megtévesztő történettel, például egy mesés örökségből ígért részesedésért pénz utalására veszik rá áldozatukat.

A nigériai átverés egyik verziója a romantikus vagy szerelmi csalás, amely elsősorban az online térben, e-mailen, közösségi média oldalakon, online társkereső portálokon terjedt el az utóbbi években. A bűnözők romantikus kapcsolatot igyekeznek kialakítani a kiszemelt áldozattal, mindent megtesznek, hogy elnyerjék a bizalmát, és meggyőzzék arról, valódi szerelmi viszony alakult ki közöttük. A romantikus csalások károsultjai vagy maguk utalnak pénzt „szerelmüknek”, vagy óvatlanul hozzáférést biztosítanak banki adataikhoz, netbankjukhoz.

A szerelmi csalások nemcsak hatalmas anyagi, de érzelmi károkat is okozhatnak, amivel foglalkozni kell. Az áldozatok ráadásul a legtöbb esetben szégyellik, ami velük történt, így segítséget sem mernek kérni. Pedig fontos, hogy ezekről az esetekről a bankok és a hatóságok is tudomást szerezzenek, hiszen így akár meg is lehet akadályozni egy-egy esetet, esetleg csökkenteni a kár összegét.

„A Valentin-nap közeledtével még inkább megszaporodhatnak az ilyen csalások, az Erste ezért most a honlapján és közösségi oldalain hívja fel a figyelmet ezekre a visszaélésekre. Azt is összeszedtük, mit tehetnek az ügyfelek, hogy pénzük továbbra is biztonságban legyen” – mondta el Kósa Anna, az Erste compliance vezetője. Szerinte a környezet, a rokonok a barátok sokat tehetnek azért, hogy megóvják az áldozatokat: ahogyan óriási érzelmi megterhelést jelent egy szakítás, vagy akár egy rosszul sikerült randi, úgy még nagyobb traumát jelenthet egy csalás áldozatává válni. Ez óriási fájdalommal járhat, fontos, hogy ne bagatellizáljuk el az áldozatok érzéseit és empátiával forduljunk feléjük.

Nagy-Britanniában évről évre nő az ilyen jellegű visszaélések száma. Az elmúlt évben az NFIB (Nemzeti Csalási Hírszerző Iroda) több mint nyolcezer bejelentést kapott romantikus csalásokról, a károsultaknak okozott veszteség meghaladta a 92 millió fontot. Az Egyesült Államokban az FBI internetes bűnözéssel kapcsolatos panaszközpontjához (IC3) 2022-ben több mint 19 ezer bejelentés érkezett romantikus csalások miatt, az érintettek összesen csaknem 740 millió dollárt utaltak át a bűnözőknek.

A csalóktól a magyarországi ügyfelek sincsenek biztonságban. A szerelmi csalásokról nem készül hazánkban statisztika, de a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben a bűnözők több mint 9 milliárd forint kárt okoztak az átutalásokhoz kötődő visszaélésekkel, többet, mint 2022-ben egész évben. A visszaélések között sok a valamilyen pszichológiai manipulációt alkalmazó csalás.

Az Erste tapasztalatai szerint egyre több ügyfélnél próbálkoznak a romantikus csalók. A visszajelzések alapján a bűnözők elsősorban az egyedülálló középkorú, negyvenes, illetve ötvenes éveikben járó nőkre utaznak. Ugyanakkor egyre több magányos férfi is áldozatul esik a csalóknak. A bank egyik hölgy ügyfele például már közös életet és házvásárlást tervezgetett a tengerentúlon élő, személyesen soha nem látott „szerelmével”, akinek hozzáférést adott saját bankszámlájához, hogy a férfi az ingatlanvásárláshoz szükséges pénzt arra utalhassa. Másik esetben az Erste egyik férfi ügyfele munkahelyet váltott és másik városba költözött, mert külföldön élő, magyarul nem beszélő „barátnője” elhitette vele, hogy Magyarországra költözik és abban a városban akar letelepedni. Ám addig is, míg a nagy találkozás összejön, a hölgy különféle indokokkal csalt ki pénzt áldozatától, akinek az sem volt furcsa, hogy általa nem ismert emberek számlájára utal, akikről a „kedvese” azt állította, hogy a kollégái.

Így védekezzünk a csalók ellen!

• Ismerkedés közben is legyünk résen! Ha bárki banki adatokat vagy pénzt, átutalást kér, gyanakodjunk és forduljunk a bankunkhoz! Személyesen sem adnánk oda a pénzünket csak úgy, mert arra kérnek, miért tennénk meg ezt egy idegennek, akit sohasem láttunk?

• A bankkártyaadatokat, a PIN-kódot és az online bankoláshoz szükséges belépési kódokat soha ne adjuk meg senkinek, hiszen így hozzáférést adunk a pénzünkhöz!

• Ha valaki hihetetlennek és túl filmbe illőnek tűnő történettel áll elő, fogjunk gyanút!

• A társkereső oldalakon érkező üzenetekkel is legyünk óvatosak, mert nem mindig tudható, hogy ki van a profil mögött. Ha valakit nem ismerünk személyesen, mindig legyünk szkeptikusak!

• Ha tehetjük, keressünk rá az illetőre a közösségi oldalakon és az interneten, hogy lássuk, ott is ugyanazok az információk szerepelnek róla, mint amiket nekünk mondott!

• Ha ellentmondásba keveredik a beszélgetések során, többször érinti ugyanazt a témát, de mindig máshogy mondja el, gyanakodjunk!

Mit tegyünk, ha mégis csalás áldozatává váltunk?

• Azonnal hívjuk a bankunk ügyfélszolgálatát!

• Miután egyeztettünk az ügyfélszolgálattal, tegyünk rendőrségi feljelentést is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!