Digitália

2023.10.04. 06:00

Hatalmas műholdat fedeztek fel, ami az ég legfényesebb csillagait is elhalványítja

A BlueWalker 3 műhold az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton. És ez csak az első a felküldendő százból.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A múlt év végén egy kommunikációs műhold bontotta ki óriási szárnyait, és 64 négyzetméteres antennatömböt húzott ki alacsony Föld körüli pályán. Ezzel a BlueWalker 3 az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektumává vált, és csak a Hold, a Vénusz, a Jupiter és hét csillag ragyog nála jobban.

A texasi székhelyű AST SpaceMobile 2022 szeptemberében indította útjára műhold prototípusát, hogy az okostelefonokat kiszolgálja: lényegében mobiltelefon-tornyokat hozott létre az űrben. Már ez, a százból elsőként felbocsátott első műhold is súlyosan nehezíti az univerzum földi megfigyelését.

A Nature-ben hétfőn közzétett új tanulmány szerzői chilei, amerikai, mexikói, új-zélandi, hollandiai és marokkói hivatásos és amatőr csillagászok megfigyeléseit gyűjtötték össze a BlueWalker 3-ról. A különböző távcsöveken keresztül olyan fényesnek tűnik, mint az éjszakai égbolt tíz legfényesebb csillaga közül kettő, a Procyon és az Achernar.

Nem az AST SpaceMobile az egyetlen cég, amely az eget műholdakkal rondítja el. Elon Musk SpaceX-e internetes konstellációt épít alacsony Föld körüli pályán, több mint 42 ezer műholdat akar telepíteni. Az Amazon egy 3236 műholdból álló flotta felbocsátását tervezi a Project Kuiper számára, míg a OneWeb 648 műholdat tesz az égre a csillagászok szeme elé.

Ezek a műholdak visszaverik a napfényt bolygónkra, ami fényes csíkokat okoz a csillagászati képeken, és megzavarhatja a tudományos megfigyeléseket. Az új tanulmány szerint az olyan műholdak, mint a BlueWalker 3, további zajforrást jelenthetnek a rádiócsillagászatban, zavarva a széles sávú vevőkészülékeket, és hatással lehetnek a rádiócsillagászati sávokra.

A BlueWalker 3 prototípus a világűrben telepített legnagyobb kereskedelmi kommunikációs tömb. A szeptemberi felső megfigyelésekkor a műhold fényereje +3,5 körül volt, szabad szemmel is látható. Mióta azonban a műhold kihelyezte antennarendszerét tavaly novemberben, a fényereje körülbelül két magnitúdóval nőtt – mondta el 2022 novemberében Marco Langbroek, a holland Delfti Műszaki Egyetem professzora.

Messze nem csupán a BlueWalker 3 mint magányos műhold miatt aggódnak, hanem inkább azért, mert egyre nagyobb és fényesebb műholdakat küldenek fel. A BlueWalker 3 több százszor fényesebb lesz, mint amennyit a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) jelenlegi ajánlásai megengednek.

Ma nincsenek hivatalos szabályok a pályán lévő műholdak fényerejének szabályozására. A vállalkozások, mint a SpaceX, tárgyalásokat folytattak az IAU-val, hogy kitalálják a Starlink műholdak fényerejének tompítási módját, amelyek már megzavarták a csillagászati megfigyeléseket.

Az AST SpaceMobile a maga részéről „igyekszik” foglalkozni a csillagászok által felvetett problémákkal. Egy e-mailben elküldött közleményében a cég szóvivője kiemelte, hogy az AST SpaceMobile a NASA-val és csillagászokkal együttműködve megoldásokat dolgoz ki az iparág számára.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a műholdak csillagászatra gyakorolt kedvezőtlen hatását vegyék figyelembe a kilövések engedélyezési folyamataiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!