Diákok a katasztrófavédelemben

A katasztrófavédelmi versenyek előkészítésében is részt vesznek
A katasztrófavédelmi versenyek előkészítésében is részt vesznek - © Fotó: Napló-illusztráció
Hajdú-Bihar – Igazi sikertörténet megyében a középiskolások közösségi szolgálata.

Bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonsági szakterület munkájába azok középiskolások, akik a jövő évtől érettségiznek, és az ötven órányi közösségi szolgálatot a megyei katasztrófavédelemnél teljesítik.

Mint arról Kelemen-Madai Petra tűzoltó hadnagy, az igazgatóság szóvivője beszámolt, a diákok az elméleti felkészítés után beöltözhetnek a védőfelszerelésekbe, beülhetnek a tűzoltójárművekbe, valamint védőruhában alapszerelést (tömlőgurítás, mentőkötés) végezhetnek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre jobban vonzza a fiatalokat a katasztrófavédelem, melyet érdekesnek és sokszínűnek tartanak. A szakemberek próbálnak olyan ismereteket átadni a diákoknak, melyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani, ilyen például, hogy mit kell tenni lakástűz, ételleégés esetén, vagy ha kigyullad egy elektromos vezeték.

Prevenciós tevékenység

A két és fél évvel ezelőtt elkezdődött közös munka mostanra ért be igazán a megyében, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvend a katasztrófavédelemnél eltöltött ötvenórás szolgálat. Ez alatt a diákok saját élményű tanulással megismerkedhetnek a segítő magatartás számos lehetőségével, melynek kapcsán fejlődik az empatikus, az együttműködési, a problémamegoldó, valamint az önkéntes feladatvállalási és megvalósítási képességük. Később nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért. Emellett a megyei tűzmegelőzési bizottság aktív prevenciós tevékenységében is szerepet vállalhattak, hiszen az elmúlt két évben a Campus Fesztiválon, tavaly a Hajdúsági és Farmer Expókon keresztül is közelebb kerültek a tűzmegelőzés fontosságához és a lakosság felkészítéséhez.

Már 48 intézményből

Az iparbiztonság iránt érdeklődő diákok a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehettek részt, de tevékeny szerepet kaphattak a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében is.

A pozitív visszajelzések a számokban is megmutatkoznak, hiszen a két évvel ezelőtti, 12 iskolával kötött megállapodáshoz képest most már megyei szinten 48 tanintézményből várják a mintegy 1600 diákot délutánonként a debreceni, a püspökladányi és a hajdúnánási kirendeltségeken, illetve hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon.

HBN
hirdetés