Derecske hírei

2019.02.19. 12:46

Bortemplom épül Derecskén

Derecske - A furcsa párosításról és annak kialakításáról Nagy Sándorral, a bortemplom megálmodójával beszélgettünk.

Derecske - A furcsa párosításról és annak kialakításáról Nagy Sándorral, a bortemplom megálmodójával beszélgettünk.

– A tokaji hegyvidék szélén, Királyhelmecen (Felvidék) találhatóak azok a közösségi pincék, ahonnan jött az ötlet. Kevés hely a pincéknek, kicsi hely a boroknak, ezért vájtak egy „társalgót”, amiből nyílik egy folyosó, onnan pedig két oldalra kazetták, külön-külön gazdákkal. Ott tartják boraikat, és ott is fogyasztják. Ott fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy nálunk is lehetne hasonló közösségi helyet létrehozni. Az alföldi vidéken nem hallottam hasonlóról, és éppen emiatt lehet vonzó a helyiek és mások számára is – mondja Nagy Sándor, aki egyben a a Derecskei Kertbarátok Hagyományőrző Egyesület elnöke is.

Kilátó és kiállítóterem

A pincét helyi és a történelmi borvidékek boraival tervezik feltölteni, és ott azok fogyasztására és beszélgetésre is lesz lehetőség. Fölötte közösségi tér, kiszolgáló helyiségekkel. Ott álladó- illetve időszaki kiállítás jeleníthető meg, témájukat tekintve a hagyományőrzés formájának többféle módon való bemutatása. Kilátótorony, a nevében rejlő szerepe mellett lépcsőként szolgál a szintek között. És persze kilátást biztosít a Nagyvárad melletti dombságra, a bihari hegyekre, Derecskére, valamint a Hajnalkertre.

– Mi nem számítunk szőlőtermelő vidéknek, bár nagyon közel vagyunk az Érmelléki történelmi bortermelő tájegységhez, viszont a város tizennégy szőlős kertjében mindig volt szőlőtermelés, amiből házi borokat készítettek saját részre– folytatja Nagy Sándor. – Az előbb bemutatott pince kevés figyelmet kapott volna, ha csak pince. A helynek szánt szerep és a hagyományok tisztelete, valamint a figyelemfelkeltés volt a cél. Egy ilyen hely mindenki számára nyitva áll aki, aki hajlandó közösségben, önkéntességben, környezetvédelemben gondolkodni. De reményeink szerint nyitva áll majd a település lakosai az óvodások, az iskolák, önkormányzat és a turisták számára is. A tervek szerint 2020 végére megnyíló bortemplom tökéletes helyszíne lehet tematikus kiállítások, rendezvényeknek is.

- Némethy Norbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!