Derecske hírei

2018.11.29. 18:41

Megfelelő mederbe terelik a vizet

Derecske - Jelentős összegből bővítik és korszerűsítik a Derecskei főcsatornát.

Derecske - Jelentős összegből bővítik és korszerűsítik a Derecskei főcsatornát.

Korszakváltás zajlik ma a vízügyben; már nemcsak az áradások miatti katasztrófa kérdésének tartjuk a vizet, hanem értéknek, mellyel gazdálkodni kell – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Derecskén, a Derecskei főcsatorna korszerűsítésének projektnyitó rendezvényén. Kiemelte: a bruttó 3 milliárd forint értékű, kormányzati és európai uniós támogatással megvalósuló projekt hozzájárul a térség termőterületeinek korszerű és biztonságos öntözéséhez.

A várhatóan 2019 tavaszán kezdődő és 2021-ben befejeződő munkálatok folyamán 800 méternyi új csatornát építenek, 23 kilométernyit pedig megkotornak, hogy a feliszapolódást megszüntessék, és a vízelvezetést biztosítsák. 5 kilométernyi már meglévő csatornát szilárd mederburkolattal látnak el.

– Bőrünkön érezzük a klímaváltozást; a vízügyeseknek hol az aszály miatti vízpótlás, hol az árvizek adnak munkát. De minkét jelenségre jellemző, hogy tartóssá és szélsőségessé váltak – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a csütörtöki projektnyitó rendezvényen. – A Derecske-főcsatorna fejlesztésének célja a kettős működés biztosítása: a csatorna elvezeti majd a belvizet, és szárazság esetén odavezeti az öntözővizet – hangsúlyozta. Hozzátette: jelenleg a város körzetében 2400 hektár terület öntözhető, a beruházás eredményeként ez duplájára emelkedik.

Kulcsfontosságú fejlesztés

Bakó István, Derecske polgármestere szerint a település jövője szempontjából kulcsfontosságú a projekt. A jó minőségű termőföldek, a közelben lévő jelentős feldolgozókapacitások, a gazdák felhalmozott tudása mind feltételei annak, hogy megérje az öntözési lehetőségek fejlesztése. Előretekintve azt mondta, álmuk, hogy 9000 hektárnyi terület legyen öntözhető; a mostani projekt csak első üteme ennek a tervnek. De hogy komolyan gondolják, azt az is mutatja, a derecskei gazdák saját költségükön rendelték meg a második ütem élőkészítő terveit.

Jelenleg a beruházás kivitelezési terveinek engedélyeztetés zajlik – számolt be róla Szűcs Zoltán, a munkát elnyerő Aqua-General Kft. ügyvezetője. 800 méternyi új csatornaszakasz épül, 23 kilométernyit megkotornak, 5 kilométernyi szilárd mederburkolatot kap; a szivattyútelep teljesítményét másodpercenkénti 2 köbméterre növelik, együttesen 44 meglévő és új műtárgyat helyeznek el – sorolta a fejlesztés paramétereit.

– Ma a vízgazdálkodás arról szól, hogyan tudjuk a vizet a talajban tárolni. Ennek megoldásával kivédhetőbbé válnak a klímaváltozás negatív hatásai, kiszámíthatóbbá a termelés, ami által javul a mezőgazdaság jövedelmezősége és a vidék megtartó ereje – mutatott rá Nagy István agrárminiszter.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!