Közösen tekernek az egyetemek

Közösen tekernek az egyetemek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Immár két intézmény hallgatói, dolgozói használhatják a szolgáltatást.

Csatlakozott a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) a Debreceni Egyetem (DE) UniBike Egyetemi Bérkerékpár Rendszeréhez; a Református Kollégium épülete előtti állomást hétfőn adták át ünnepélyesen.

Két éve hozták létre az UniBike rendszert a DE Hallgatói Önkormányzatának kezdeményezésére, jelenleg száz kétkerekűvel és hét állomással működik – ismertette Bács Zoltán, a DE kancellárja a rendezvényt kísérő sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a DE UniPass kártya – melyből már negyvenezer van forgalomban – szolgáltatásai az UniBike révén immár a Hittudományi Egyetemre is kiterjednek.

Fotó: Molnár Péter

Kustár Zoltán, a DRHE rektora a két intézmény közötti, múltban gyökerező és kiváló együttműködés példájaként megemlítette a szeptemberben induló közös vallástanár-történelem szakot, az UniBike-ot pedig innovatívnak, fiatalosnak mondta, melynek számos előnyét ezentúl a DRHE polgárai is élvezhetik. Maguk két új állomással járultak hozzá a rendszerhez, egyiket a Poroszlay úti kollégiumuknál, a másikat a Református Kollégium előtt alakították ki. Az UniPass kártya szolgáltatásaihoz szintén terveznek hozzájárulni, mégpedig könyvtáruk bekapcsolásával.

– A Debreceni Egyetem UniPass kártyája többek közt gépkocsibelépéshez vagy könyvtári olvasójegyként is használható, illetve az UniBike-kerékpárok kölcsönzéséhez. Csak oda kell érinteni a kártyaolvasóhoz, a biciklivel eltekerni a hét állomás valamelyikéhez, és ott azt visszadokkolni – ismertette Gaál István, a DE egyetemi tanára, az UniBike projekt felelőse. – A bérlés díját úgy alakítottuk ki, hogy az első fél óra ingyenes, aztán félóránként kétszáz forint, de harminc perc alatt gyakorlatilag el lehet jutni bármelyik másik állomáshoz. Indulás előtt ajánlott tájékozódni, hogy a célnál van-e szabad hely – részletezte. Mint mondta, a rendszer egyedi, még mindenkinek tanulnia kell, az üzemeltető céggel pedig kiváló az együttműködés.

SzTDebrecen.
HAON.HU


hirdetés