Hamarosan becsengetnek

Akt.:
A tanszerek beszerzése szükséges, de nem elégséges feltétele a felkészülésnek.
A tanszerek beszerzése szükséges, de nem elégséges feltétele a felkészülésnek. - © Fotó: Derencsényi István
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ha megvan a „könyv, toll, tinta, ceruza”, akkor kezdődhet a lelki ráhangolódás.

Még néhány hét hátra van az iskoláig, de a felkészülést már érdemes elkezdeni. Ez nemcsak a tanszerek beszerzését jelenti, jó, ha teszünk azért is, hogy gyermekünk testileg-lelkileg ráhangolódhasson az új tanévre, hiszen a kötetlen nyári hónapok után nehéz lehet visszatérni az iskolapadba – tanácsolják közleményükben a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program munkatársai.

Napirendre fel!

Legkésőbb az utolsó héten kezdjük el felvenni az iskolaidőben megszokott ritmust. Álljunk vissza a korábbi napirendre: gyermekünk feküdjön le időben, és keljen fel egyre korábban. Figyeljünk arra, hogy türelmesek legyünk vele, hiszen az első napokban valószínűleg nem fog könnyedén menni a korán ébredés. Adhatunk neki akár valamilyen reggeli feladatot is, ami motiválja őt a felkelésre.

„Gyúrjunk” az iskolára

A hátizmoknak és a testtartásnak különösen nagy szerepe lesz szeptembertől, hiszen a gyermekünk nap mint nap táskát fog hordani. Fontos ezért, hogy erősítsük a hát- és törzsizmokat, javítsunk az esetleges tartáshibákon. A rendszeres mozgást egészítsük ki gerinctornával! Akár otthon, akár egy csoportos fitnesz óra keretében, szülőnek és gyermeknek egyaránt hasznos időtöltés a torna. Ha gyermekünk a rendszeres mozgás ellenére is panaszkodik a hátfájásra, vagy nem látunk javulást a tartásában, mindenképpen kérjük szakember segítségét.

Oldjuk a stresszt

Gyermekünk szoronghat az iskolakezdéstől, főleg, ha első osztályba megy, vagy valamilyen változás következik be az előző tanítási évhez képest, például új osztályfőnöke vagy új osztálytársai lesznek. Kis odafigyeléssel azonban enyhíthetünk ezen. Beszéljünk minél többet az iskoláról, a tanárokról, a tantárgyakról, és enyhítsük a feszültségét például olvasással. Az olvasás ugyanis nyugtató hatású, és remek eszköz lehet arra, hogy minél több pozitív információt adjunk át az iskoláról. Nézzünk új könyvek után, vagy akár írjunk mi magunk olyan sulitörténetet, amelyben a főszereplő hasonló félelmekkel küzd, mint gyermekünk. Ilyen például Tomori Anita: Az ovinak vége, irány az iskola! vagy Janikovszky Éva Már iskolás vagyok! című klasszikusai.

Készüljünk az őszre

Nézzük át gyermekünk őszi ruhadarabjait! Érdemes felmérni, hogy mire lehet szükség. Egy jó hangulatú közös vásárlással vagy egy kedvenc ruhadarabbal pedig nemcsak az őszre készülhetünk fel, gyermekünket is motiválhatjuk az iskolakezdésre.

HBN


Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza - Közeleg az új iskolaév, s bizonyára sok szülő már előre fél azoktól a reggeli küzdelmektől, amelyeket meg kell majd vívnia a gyerekével, ha szeretnének időben beérni az iskolába. Emiatt is visszatérő téma egy ideje, hogy vajon nem segítene-e az imént vázolt helyzeten a későbbi, 9 órás ...

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba közel nyolcezer tankönyvet szállítottak ki. Ezekből mutatott kettőt Veres Pál
Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, ahol már megkapták az iskolák a tankönyveket, van, ahol még várják a szállítmányt. Néhány megyénkbeli iskolába már megérkeztek a tankönyvek hétfőn. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba öt raklapnyi, közel nyolcezer könyvet szállítottak. Az intézmény munkatársai ezeket ...

Illusztráció: Sipeki Péter
Budapest - Egyre több támogatást, segítséget kapnak a családok az iskolakezdéshez - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton. A tankönyvcsomagok átlagosan 10-12 ezer forintba kerülnek, nagyobb gyermekeknél a nyelvkönyvek mia...

Fotó: szuloklapja.hu
Budapest - Augusztusban dupla családi pótlékot kapnak a családok, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre, emellett idén szeptemberben már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parla...Debrecen.
HAON.HU


hirdetés