Fűtsünk fával ésszerűen!

Fűtsünk fával ésszerűen!
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A tüzeléskor többféle módon pazarolhatjuk el a kinyerhető energiát.

Ha nedves fával tüzelünk, akkor a hő jó részét a víz elpárologtatására használjuk, annyival kevesebb marad nekünk.

A víz lecsapódik a kéményben, oldja a füstgázokat, és az így keletkező savak tönkreteszik az egész fűtési rendszerünket, legelőször is a kéményt.

Ha nem elég magas a tűztérben a hőmérséklet, nincs elegendő oxigén és rossz a levegővel való keveredés, akkor a fagázok nem égnek el, ezzel szennyezünk is, kátrányt is gyártunk, és a fában lévő energia jelentős részét égetés nélkül engedjük el.

Tanuljunk meg tüzelni!

Hogyan tároljuk a tűzifát?

Az ideális fatároló dél felé néz, csapdába ejti a napot, esőtől és talajnedvességtől védett. A fát lehetőleg hasogatva tároljuk, mert úgy sokkal gyorsabban szárad nagyobb felülete miatt. A tárolóba berakott fa elé rakhatunk egy UV-stabilizált nejlonfóliát vagy polikarbonát lemezt, mely alul és felül is hagy egy arasznyi rést a szellőzéshez. A fólia mögött az üvegházhatás miatt még gyorsabban szárad a fa. A fát mindig rakjuk lábakon álló pallóra, hogy a felverődő esőtől, hótól vagy talajnedvességtől megvédjük. Az ideális tűzifa két évig szárad, és érdemes legalább 24 órával a fűtés előtt bekészíteni a fűtőberendezés közelébe, olyan helyre, ahol kienged, és leadja a magába szívott vízpárát.

Begyújtás

Ha rosszul gyújtjuk be a kályhát, légszennyezést okozunk, mely minden esetben pénzkidobást is jelent, hiszen hasznosítatlan energia lép ki a kéményen. Ez olyan, mintha baltával hámoznánk krumplit és nem hámozókéssel.

A jó begyújtás titka két fontos szabály betartása. A vastag fát alulra kell rakni, felfelé pedig fokozatosan vékonyabbakat, egész a gyufaszál vastagságig. A tüzet pedig felül kell meggyújtani, ahová a vékony fa kerül. Ha kellően száraz a fa, és jól raktuk meg, egy szál gyufával meg kell tudni gyújtani. A tűz hősugárzás által terjed lefelé, és csak annyi fagáz szabadul fel, amennyi rögtön el is tud égni. A fa energiájának 67%-át, tehát kétharmadát az illóanyagok adják, melyek égéskor elpárolognak a fából, a maradék 33%, egyharmad energia pedig a faszén égésének köszönhető. Tehát ha hirtelen sok hőt kap alulról a tűz, mert helytelenül ott gyújtottuk meg, a keletkező sok fagáz nem tud elégni, csak füstöl.

Hogyan tüzeljünk?

A tökéletes égéshez három feltételnek kell teljesülnie – ezt nevezzük 3T-nek. De mi is ez a 3T?

  • Magas hőmérséklet, 900 °C felett (első T, Temperature)
  • Jó keveredés, az égésgázok és az oxigén elegyedése (második T, Turbulencia)
  • Idő az égéshez, mielőtt leadja az energiát, és lehűl a füstgáz (harmadik T, Time)

Ha egy feltétel is hiányzik, csak füstöt gyártunk. Az első két T lényegében a berendezéstől függ, de nagyrészt a harmadik is. Például a kandallók csak 10-50% hatásfokot érnek el.

Mit tegyünk, hogy a fatüzelésünk közelítsen a 3T-hez?

Az ideális tüzelőberendezésben a tűztér hőszigetelt, a minél magasabb hőfok elérése a cél, és egy második szakaszban – ahol már nincs égés – történik a hő kinyerése. Ha a berendezésen magán nem nagyon tudunk változtatni (első és második T), a tüzelési móddal még emelhetjük a hőmérsékletet. Ha mégsem akarunk megsülni, rakjunk kevés fát a tűzre, de az égjen intenzíven. Az intenzív égést a fa apróra hasogatásával érhetjük el. Az ujjnyi, de legfeljebb csuklónyi vastag fa felülete nagyobb, gyorsabban átmelegszik és intenzívebben ég. Így magasabb lesz az égési hőmérséklet, közelíti a 900 fokot. Fontos, hogy elegendő levegőt kapjon a tűz, véletlenül se fojtsuk vissza az égést, mert azonnal füst termelődik hő helyett.

A levegő elzárása ilyenkor egyenlő azzal, mintha egy feneketlen kútba szórnánk a pénztárcánk tartalmát.

Kémény-tudomány

A jó tűzhöz megfelelő huzatú kémény kell. Ökölszabályként elmondható, hogy ehhez a kéménynek a kályha vagy kazán tüzelőajtó magasságánál legalább 5 méterrel magasabbnak kell lennie és kellő átmérőjűnek.

A huzatot jelentősen fokozza, ha a kémény kívülről hőszigetelő burkolattal van ellátva, illetve ha huzatfokozó berendezést építünk a torkolati nyílásba. A jó huzat kevesebb pára, korom és kátrány lecsapódását teszi lehetővé. A kéményt rendszeresen tisztítani kell, ha a tüzelőberendezésünk nem égeti el tökéletesen a fát (sajnos az esetek túlnyomó részében), különben a lerakódó kátrány annyira csökkenti a keresztmetszetét, hogy a huzat megszűnik, és a füst visszajut a lakótérbe. Ilyen esetben halálos szén-monoxid mérgezést kaphatunk.

Forrás: Lenkei Péter, Levegő Munkacsoport, havastanya.hu

Címkék: , ,


Debrecen.
HAON.HU


hirdetés