DLA: vannak tehetséges srácok Debrecenben

A 17 esztendős kapus, Kovács Péter már készült együtt a felnőtt kerettel
A 17 esztendős kapus, Kovács Péter már készült együtt a felnőtt kerettel - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A debreceni utánpótlás vezetője, Herczeg András értékelte a korosztályos csapatok őszi szereplését.

Véget ért a múlt héten az őszi idény az egycsoportos NB I-es utánpótlás-bajnokságokban. Érdemes egy pillantást vetni a tabellákra, hogyan teljesítettek a DVSC-Debreceni Labdarúgó Akadémia együttesei.

Később az NB I-ben

A DLA ügyvezetőjét – aki egyben a Loki első csapatának vezetőedzője is –, Herczeg Andrást kértük fel gyors értékelésre.

– Az U19-ben egy kerettel két bajnokságban szereplünk: a megyei első osztályban (DVSC II) és az ifik között is – mondta a szakember. – Ez is az oka annak, hogy a nyolc gárda közül a nyolcadik helyen állnak, valójában nincs egységes, kialakult csapat, ráadásul az U19-eseknek az eredményei kevésbé számítanak, ha utolsók is. Az U17-ben sok korosztályos válogatottunk van, azonban ott hónapokra kidőlt Lakatos Benjámin, aki vezéregyénisége a csapatnak, ő az egy évvel idősebbek Eb-jén is szerepelt. A szintén meghatározó Bukta Csaba is sokat volt sérült. Érdekes, hogy a srácok gyakran hullajtottak el úgy pontokat, hogy az utolsó percekig vezettek, de a végén gólokat kaptak. Ennek a társaságnak nagyon kiszámíthatatlan a játéka. A nyolccsapatos kiemelt bajnokságban a hatodik helyen állnak, nem hiszem, hogy ezért szégyenkeznünk kellene, nagyon kiegyenlített a mezőny. De tény: roppant hektikusan teljesítenek a fiúk, ezen kell majd javítanunk. Az U16 jól szerepel, harmadikok a legjobb nyolc mezőnyében.

Egyébként nemcsak náluk, hanem minden korosztályban vannak olyan egyéniségek, akiken már most látni lehet, hogy később NB I-es labdarúgóvá válnak.”

Lényeg, hogy a 16-17 évesek eredményei a legfontosabbak, mert ott az utolsó helyezett kiesik a bajnokságból, ezért erre igyekszünk jobban figyelni. Nemrég mondtam az edzőknek, hogy vannak az U16-ban olyan játékosaink, akik megállnák a helyüket az egy esztendővel idősebbek között is, ezért játszassuk ott őket! Az U15-ben és az U14-ben tizenhat csapat küzd a bajnokságban, a kisebbek elsők, a tizenöt évesek másodikok, az ő szereplésük önmagáért beszél. Az utóbbi két korcsoportban is vannak nagyon ügyes gyerekek – értékelt Herczeg András, s kiemelte: minden csapatukban szerepelnek korosztályos válogatottak.

ha1

Fotó: Derencsényi István

A bajnoki szereplés megítélésével egyébként csínján kell bánni, mert az akadémiák célja az egyéniségek kinevelése kell, hogy legyen. Ez némileg szembemegy az U16-U17-es korosztályok teljesítménykényszerével. Ráadásul nem könnyű megtartani az igazán tehetséges futballistákat, már a legkisebbeket is mesés ajánlatokkal csábítják a tehetősebb klubok.

HBN


Mit mond az MLSZ versenykiírása?

Az MLSZ versenykiírása alapján az U19-es bajnokságban első helyen végző együttes indulhat a 2018–2019-es szezonban az Ifjúsági Bajnokok Ligájában.

Az U19-es, U17-es és U16-os bajnokságból legfeljebb két egyesület esik ki a szintén egycsoportos, ám (korcsoportonként) 16 csapatos másodosztályba. Az U17-es és az U16-os összesített tabella alapján leggyengébb klub három csapata (U19, U17, U16) biztosan kiesik. Az U17-es első osztályú bajnokság legrosszabb teljesítményű, ki nem eső együttese osztályozót játszik az U17-es másodosztály ezüstérmes gárdájával.

Az U15-ös és U14-es bajnokságok összesített tabellája alapján a két leggyengébben szereplő klub csapatai kiesnek a többcsoportos másodosztályba – derült ki a versenykiírásból.


Eredmények

U19, I. osztály:

8. DVSC-DLA 14 1 1 12 12–37 4

U17, I. osztály:

6. DVSC-DLA 14 4 5 5 32–35 17

U16, I. osztály:

3. DVSC-DLA 14 8 1 5 31–33 25

U15, I. osztály:

2. DVSC-DLA 15 13 1 1 56–10 40

U14, I. osztály:

1. DVSC-DLA 15 13 – 2 59–18 39Debrecen.
HAON.HU

További hírek a haon-sportoldal kategóriából


hirdetés