Az újkerti lakótelepen pörgették a drogbizniszt – Jogerős ítélet a kábszeres banda ellen

Akt.:
A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Debrecen – Kábítószert termesztő és árusító személyek ügyében hozott ítéletet szerdán a Debreceni Ítélőtábla.

  • Az elsőrendű vádlott 2010-ben hozott létre marihuánaültetvényt a fővárosi lakóhelyén.
  • Ezt folyamatosan fejlesztette, így a megtermelt marihuána saját fogyasztását fedező részén túli mennyiséget a II. rendű vádlottnak értékesítette.
  • A 2010 és 2015 között – debreceni helyszíneken is – működő hálózat hét tagjának többmilliós vagyonelkobzással, illetve fegyházbüntetéssel kell felelniük a tettükért.
  • Emellett szerdán a közügyektől is jogerősen eltiltották őket.

A Debreceni Ítélőtábla szerdai döntésének elsőrendű vádlottja 2010-ben elhatározta, hogy megélhetésének fedezése és saját marihuánafogyasztása végett a budapesti lakóhelyén marihuánaültetvényt hoz létre.

A megtermelt marihuána saját fogyasztását fedező részén túli mennyiséget a II. rendű vádlottnak értékesítette, aki 15,1 millió Ft értékben vásárolt tőle kábítószert. Ezt ő is fogyasztotta és értékesítette másoknak, Debrecenben is.

2014 októberében azonban, egy újabb értékesítéskor egy debreceni kapualjban a rendőrök tetten érték őket a kábítószer átadásakor. Az érintettek egyébként az „üzlet” egy részét az újkerti lakótelepen bonyolították le. A héttagú hálózatot felgöngyölítő rendőrök a házkutatásokon megtalálták és lefoglalták a növényeket, anyagokat és eszközöket.

Fegyházbüntetések

A Debreceni Ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú bíróság ítéletét, hogy pontosította a vagyonelkobzások összegét. Az I. rendű vádlottal szemben 15,1 millió Ft, a II. rendű vádlottal szemben 1,25 millió Ft, a III. rendű vádlottal szemben 1,75 millió Ft, az V. rendű vádlottal szemben 1,25 millió Ft erejéig rendelt el vagyonelkobzást. Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét, s az ítélet jogerős.

A bíróság 4 és 8 év közötti fegyházbüntetésre ítélte a vádlottakat. E büntetések mellett összesen csaknem 20 millió forint értékű vagyonelkobzást szabott ki a testület, és a közügyek gyakorlásától is több évre eltiltotta az elkövetőket.

HBN


Görbeháza, Hajdúnánás, Polgár, Tiszaújváros - Az öt férfi a megalapozott gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal, valamint kábítószerrel kereskedett. A hajdú-bihari rendőrök összehangolt akcióban fogták el őket még tavaly februárban. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya bűnszövetségben...

Hajdúszoboszló - A hajdúszoboszlói rendőrök megállítottak és átvizsgáltak egy német rendszámú autót, amelyben kábítószergyanús növényi származékot találtak. A rendőrök megállítottak egy személyautót, és igazoltatták annak vezetőjét január 5-én 21 óra körül a 33-as számú főúton. A járőröknek feltű...Debrecen.
HAON.HU


hirdetés