A kollégium baráti köre nem Horthynak állít emléket

By Janvari Mark
A kollégium baráti köre nem Horthynak állít emléket
Nyugodjunk meg, a Horthy-emléktábla lényege az identitás és nem öncél, hirdeti a demonstrációról beszámoló Napló-cikk címe. A kollégium baráti köre nem Horthynak állít emléket, hanem az őt tisztelő diákszövetség tárgyi emlékének megőrzése a célja.

Az emléktábla a kollégium ügye, adja hírül egy országos napilap a városvezető telefonüzenetét. A baráti kör elnökének a városi televízióban elhangzott nyilatkozata szerint pedig nincs ok a demonstrációra, a tábla tartalma, ha tájékozódtak volna róla, ártalmatlan.

Megnyugtató érvek, kár, hogy hamisak. Az iskola persze autonóm, egy kollégium miért ne tisztelhetné meg egykori diákját, diákszövetségét? Csak hát itt nem egy kollégiumról, hanem a Kollégiumról van szó, a 650 éves Debrecen egyik szimbólumáról! A város idén ünnepli jubileumát, büszke történelmére, amelynek meghatározó szakasza a Református Kollégiumhoz fűződik. Igenis közügynek számít, ha falai ezentúl Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Arany János és Móricz Zsigmond táblája mellett, jóval nagyobb méretben, Horthy emléktábláját is hordozza! Ártalmatlanul? A diákszövetség ugyanis nem tisztelete, hanem hódolata jeléül foglalta vörös márványba a kormányzó nevét az említettekkel szemben, a dicső tárgyi emlék az identitás nevében már csak ezért is megőrzendő!

Nem szándékozom a kormányzó hazafiságát, a kommunizmussal szembeni elkötelezettségét méltatókkal, a háborús bűnösségét tagadókkal vitába szállni, bár pedagógusként számomra a történelem meghamisítása, ideológiai érdekek alá rendelése elfogadhatatlan. Remélhetőleg az újonnan elfogadott Nemzeti Alaptanterv sem enged ennek teret. De tessék mondani: milyen hit- vagy erkölcstan engedi meg, hogy tizenéves diákokat sorfalként kivezényeljenek az iskola védelmére? Milyen oktatási-nevelési elvek taníttatnak gyermekeket Madách Tragédiája szerint az Úr hangjával: „Csak hódolat illet meg, nem bírálat!”? Milyen pedagógiai értékeket tükröz a székely himnusz éneklése közben más véleményt tartalmazó tábla széttépése?

Nem jó üzenet egy 7,5 évszázados várostörténetbe negatív személyiséget beleerőltetni. De gyermekek tapasztalatlanságát, érzelmeit kihasználni, egyedi ideológiáknak alárendelni gátlástalan, erkölcstelen! Ennyit az identitásról!

Pallás György középiskolai igazgatóA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .

Debrecen.
HAON.HU


hirdetés