300 éve újra Debrecenben a katolikusok

300 éve újra Debrecenben a katolikusok
© Fotó: Matey István
Debrecen – Debreceni művészek a katolikus valláshoz köthető alkotásaiból nyílt kiállítás.

Ars Sacra Debreceniensis a címe annak a tárlatnak, amely pénteken nyílt meg a Kossuth utcai Belvárosi Közösségi Házban. Ebből az alkalomból Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök elmondta: 300 éve annak, hogy a katolikus egyház visszakapta a jogot arra, hogy Debrecenben működjön. Akkor alapították a Szent Anna Plébániát, amivel elkezdődött a katolikus élet újjászületése a városban, majd felépült a Szent Anna templom, mellette iskola létesült. Azóta a katolikus vallás sokban hozzájárult Debrecen kultúrájához – tette hozzá. A püspök arról is beszámolt, hogy az emlékévre készült kiállításra debreceni művészektől kértek szakrális alkotásokat.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere kijelentette: a kiállítás arra bizonyíték, hogy Debrecen kulturálisan rendkívül gazdag, sokszínű, egyben befogadó is. A katolikusok 1715-ös visszatérése óta a felekezetek jól megférnek egymás mellett.

A tárlaton 65 művész, 92 műve látható, melyeket szakmai zsűri bírált el. A bemutatkozó művészek közül néhány: Bíró Eszter, Gál András, László Ákos, Láng Eszter, Fátyol Zoltán, Tamus István.

HBN-OCsDebrecen.
HAON.HU


hirdetés