Debrecen-Józsa hírei

2018.08.15. 13:09

Egy vérből valók – immár a 754 utód családfája is több négyzetméteres

Debrecen - Nem mindennapi családi rendezvényt tartottak Józsán.

Debrecen - Nem mindennapi családi rendezvényt tartottak Józsán.

Biztos volt már az életében egy olyan pillanat, amikor elgondolkodott azon, vajon miért éppen itt él, milyen körülmények miatt került a család, az ükapa, szép­apa éppen erre a vidékre"

– e sorokkal kezdődik a meghívó, mely Józsára invitálta a népes vendégsereget, a Soltész család összes leszármazottját.

Csecsemők és dédszülők

Soltész Kálmán több mint 5 évvel ezelőtt mert egy nagyot álmodni: felkutatja családja őseit, és azokat a családtagokat, rokonokat, akik a régi korokban élt ükapák, szépapák mai leszármazottai.

A korabeli anyakönyvek tanulmányozásával töltött időutazás az 1830-as évekig, Johannes Soltész tiszapolgári lakos nevéhez vezetett, akinek elsőszülött fia, János utódaiban találta meg a családjának ma is fellelhető gyökereit. Az ősök a hajdúnánási káptalan birtokon dolgoztak, dohánytermesztéssel foglalkoztak, majd áttelepültek Balmazújvárosba a Semsey-birtokra. Szorgos munkájuknak köszönhetően földet tudtak venni gyerekeiknek Józsán, így került a család erre a környékre.

A leszármazottak 188 éves történetének kutatása során összesen 754 utódot sikerült fellelni, ezek közül 583-an ma is élnek. A családfakutató munka nehezebb része ezután következett, hiszen ki kellett nyomozni a ma élő rokonokat, felvenni velük a kapcsolatot, hogy létrejöhessen a megálmodott találkozó.

Az augusztus 12-i közös összejövetelre csaknem 200 meghívott családtag érkezett az ország sok részéről. Jöttek vendégek a Dél-Alföldről, Dunántúlról, de még a távoli New Yorkból is érkeztek.

A 80-as éveikben járó dédszülőktől a pár hónapos csecsemőkig négy generáció képviseltette magát a jeles rendezvényen. A Soltész család találkozóján megjelent Tóth László atya is, aki megáldotta a családot. A résztvevők közös imát mondtak, és megemlékeztek az elhunytakról.

Fotó a távol maradóknak

Ezután közös ebéddel és a Bihari Banda néptáncos bemutatójával folytatódott a találkozó. A legkisebbeket ugrálóvár és szekerezés várta, amíg a felnőttek beszélgettek, ismerkedtek egymással.

A több négyzetméternyi felületet betöltő családfán mindenki kikereshette saját családját és őseit. Nem maradt el a közös fényképezkedés sem, így mindenki hazavihette az emlékeket, és bemutathatta a családtagokat az otthon maradóknak.

Gazdagítja a közösséget

Nemcsak a Soltész család, hanem a józsaiak számára is jelentős esemény volt ez a nagyszabású összejövetel.

Hiszen sok családtagjuk ma is itt él, munkájával, tehetségével gazdagítja a település életét – barátaink, ismerőseink, szomszédaink ők. Soltész Kálmán kutatásai sok adattal gazdagítják Józsa helytörténeti anyagát, és ennek köszönhetően a közösség számára is figyelemreméltó az általa végzett, 5 éven át tartó kutatómunka.

- Szarka Margit -


[related-post post_id="3927615"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!