Debrecen-Józsa hírei

2017.09.28. 14:54

Fotók: Tízéves a Józsai Közösségi Ház

Debrecen-Józsa - 2007. szeptember 29-én jelentős változás köszöntött be Józsa életébe. Ezen a napon vehette birtokba a nagyközönség a Józsai Közösségi Központot, ahol egy térben kapott helyet a Részönkormányzat ügyfélszolgálata, a Könyvtár és a Közösségi Ház a település központjában, a Józsapark épületegyüttesében.

Debrecen-Józsa - 2007. szeptember 29-én jelentős változás köszöntött be Józsa életébe. Ezen a napon vehette birtokba a nagyközönség a Józsai Közösségi Központot, ahol egy térben kapott helyet a Részönkormányzat ügyfélszolgálata, a Könyvtár és a Közösségi Ház a település központjában, a Józsapark épületegyüttesében.

A Józsai Közösségi Központ (Debrecen – Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.) 10 éves születésnapi rendezvényét 2017. szeptember 29-én, pénteken, 17 órakor tartják.

Köszöntőt mond Balázs Ákos önkormányzati képviselő és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója.

A jubileumi műsorban fellép Kanczel Bíborka, a Cívis Népzenei Fesztivál Gyémánt KÓTA-minősítésű népdalénekese, a Sol Oriens Kórus, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói, Papp István, a Csokonai Nemzeti Színház művésze, illetve levetítenek egy 8-10 perces rövidfilmet (Varga József filmjét) a kezdetekről.

Korábban Alsójózsán működött a közösségi ház, de a lakosságszám növekedése és a közösségi alkalmak iránti megnövekedett igény szükségessé tette a bővítést. Sok jó, hagyományteremtő kezdeményezés indult a régi épület falai közül. Az új épületben, amely országosan egyedülálló módon egy bevásárlóközpontban helyezkedik el, folytatódtak a hagyományok és a régiek mellett új közösségek is alakultak.

A Debreceni Művelődési Központ új Józsai Közösségi Háza tágabb terekkel, korszerűbb berendezésekkel várja a kikapcsolódni, művelődni vágyókat. Jelenleg 16 csoport és klub (gyermek, felnőtt) működik érdeklődési kör szerint: képzőművészet, sport, népművészeti, szabadidő.

Havi rendszerességgel szerveznek színvonalas kiállításokat a két galériában. Jelenleg Brenner Attila fraktálművész alkotásai és Bődi Ildikó textilművész „Dalok-jelek” című kiállítási anyaga látható.

Fotó: Kovács Péter

Tíz év alatt sikerült többszörösére növelni a látogatók számát, és mára nemcsak helyileg, hanem országosan és nemzetközileg is ismert közösségi intézmény lett a közösségi ház. Az idén megrendezett kétnapos Cívis Népzenei Fesztiválra, vagy a Nemzetközi Vasútmodell Kiállításra az ország számos pontjáról, és a határon túlról is érkeztek vendégek.

Az eltelt sikeres tíz év után, a visszatekintés mellett még több szolgáltatással, még szélesebb rendezvénykínálattal szeretnék szolgálni a lakossági igényeket. A nagy sikerű zenebölcsi, gyerek jóga, gyerek néptánc foglalkozások jelenlegi résztvevőiből a felnövekvő ifjú nemzedék számára a későbbiekben a fiatalok érdeklődésének megfelelő programok indítását is tervezik.

Kiemelt cél a következő évekre is az értékőrzés, a hagyományok éltetése és továbbadása (legyen az tánc, zene vagy tárgyalkotó népművészet).

A hagyományokon alapuló, új elemekkel bővülő programok tartalmukban, felépítésükben nemcsak a művelődést és a szórakoztatást szolgálják, hanem jelentős közösségfejlesztő szerepük van. A közös együttlét, a közös cselevés ad alapot egy település közösséggé fejlődéséhez, ami elengedhetetlen feltétele, hogy Józsa minden lakója otthon érezze magát a városrészben. A közös tervezés, szervezés, a közös munka az együttműködő partnerekkel és a lakossággal mind ezt a célt szolgálja. A Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Házának munkatársai szeretnének hozzájárulni, ahhoz hogy sokan és sokszor érezzék: Józsán élni jó!

- Debreceni Művelődési Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!