Utazás

2021.04.16. 10:07

Debreceni világutazó: sok ország kapuja megnyílik a szezonra

Szerinte idén leginkább Európán belül fognak utazni a turisták.

Forrás: Daróczi Szilárd-archív

A nyár közeledtével egyre inkább feltesszük magunkban a kérdést: vajon a strandszezonban hová lehet majd utazni? – ezzel kapcsolatban kerestük meg Daróczi Szilárd világutazót, utazásszervezőt, aki elmondta, hogyan látja az elkövetkezendő időszakot. – Úgy látom, főleg azok az országok készülnek a nyitásra, ahol a turizmus a fő bevételi forrás. Nekik nagyon nehéz volt átvészelni az elmúlt egy évet. Sok európai országban belátták, hogy ha fenn akarnak maradni a felszínen, gyorsan kell cselekedjenek. Az emberek egy esztendeje nem utazhattak, így gyakorlatilag most az az ország „győz”, amely a leghamarabb megnyitja határait a turisták előtt, hiszen oda mennek majd a legtöbben. Emellett természetesen azok a térségek vannak szerencsésebb helyzetben, ahol sikerült a vírust kordában tartani, és alacsony a fertőzöttek száma. A Maldív-szigetekre bárki elutazhatott, aki felmutatta a szükséges teszteket – kezdte.

Fotó: Daróczi Szilárd-archív

Népszerű úti célok

– Utazásszervezőként úgy látom: ha ismét lehet szabadon utazni, akkor biztosan elgondolkodnak az emberek, hogy végre a határon túlra is kiruccanjanak. Már most rengeteg korábbi vendégem, illetve leendő vendégem érdeklődik, hogy mikortól lehet ismét utazni például Balira. Az emberek ráébredtek arra, mekkora szabadságot jelent az utazás, és az elmúlt év bezártsága talán még többeket ráébresztett, hogy addig járják a világot, amíg lehetséges. Hiszen sajnos nem tudhatjuk, mikor tör ki egy hasonló világjárvány. Úgy vélem, az oltásnak köszönhetően egyre többen terveznek utazást. A turizmusnak ez hatalmas nyomást jelent majd, hiszen amíg korábban az év minden időszakára jutottak turisták, a nyitás után egyszerre akar majd mindenki utazni. Talán most elsősorban az európai úti célok lesznek népszerűek, hiszen itt halad viszonylag a leggyorsabban az oltás. A távol-keleti térségben több szegényebb ország van, amelyek sajnos lassabban jutnak vakcinához, de mivel azokon a helyeken is leginkább a turizmusból élnek, így azt látom: óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy mielőbb megnyithassák a határaikat – fogalmazott a Naplónak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!